Clădirile pentru care este obligatoriu un certificat energetic și clădirile pentru care nu este obligatoriu

3Comentarii
Clădirile pentru care este obligatoriu un certificat energetic și clădirile pentru care nu este obligatoriu

Unul dintre documentele obligatorii impuse de legislația din România este certificatul energetic. În principiu, toți cei care dețin un imobil și vor să îl întrăineze sunt obligați să dețină un astfel de certificat, în așa fel încât tranzacția să fie una cât mai transparentă iar cei care cumpără clădiri să știe la ce să se aștepte atunci când vine vorba despre consumul energetic.

Totuși, există și clădiri care sunt scutite de legea intrată în vigoare în 2013.

Dacă deții o clădire și nu știi cu exactitate dacă trebuie sau nu să apelezi la un auditor energetic atestat pentru eliberarea certificatului de performanță energetică, iată care sunt clădirile pentru care este nevoie și clădirile pentru care nu este nevoie de acest document.

Clădirile pentru care este nevoie de certificatul energetic

Conform legii 372 din 2005, certificatul energetic este obligatoriu pentru toate clădirile în care există activitate umană.

Practic, orice apartament, orice casă , orice clădire de birouri sau orice spațiu comercial are nevoie de un astfel de document în momentul în care este închiriat sau vândut. Pentru imobilele vizitate frecvent de public lucrurile sunt și mai stricte, în condițiile în care proprietarii trebuie să afișeze actul undeva la vedere.

Clădirile pentru care nu este nevoie de certificat energetic

Există câteva categorii de clădiri pentru care nu este obligatorie achiziția unui astfel de certificat:

  • Monumentele protejate de lege. Clădirile cu o valoare arhitecturala foarte mare, care nu pot fi modificate din punct de vedere structural, nu au nevoie de un astfel de document deoarece ar fi inutil. Atâta vreme cât nu pot fi modificate pentru a fi îmbunătățite din punct de vedere al consumului, certificatul energetic nu își are rostul.

  • Clădirile construite pentru a fi folosite provizoriu. Clădirile care sunt utilizate pe o perioadă mai mică de 4 luni nu au nevoie de un certificat energetic. În cazul în care clădirea este utilizată mai mult de 4 luni pe an, însă nu mai mult de 2 ani, regula este aceeași: nu este necesar un certificat.

  • Depozitele de mărfuri și clădirile care nu au nevoie de încălzire. Chiar dacă un depozit de mărfuri este utilizat de oameni, acesta nu are nevoie de certificat energetic pentru simplul fapt că nu are nevoie de încălzire.

  • Construcțiile pentru care nu s-a efectuat recepția. Certificatul energetic este obligatoriu doar după ce este efectuată recepția clădirii. Clădirile care sunt vândute înainte de acest pas nu au nevoie de acest document. Practic, proprietarii care vând o casă la roșu sunt scutiți de o astfel de cheltuială.

  • Clădirile independente care au o suprafață utilă ce nu depășește 50 de metri pătrați. Casele care au mai puțin de 50 de metri pătrați sunt scutite și ele de certificat. Majoritatea proprietăților au mai mult de atât, dacă sunt destinate locuirii, așadar, este vorba doar despre construcțiile provizorii.

Dacă imobilul pe care îl deții nu face parte din categoriile de mai sus, vei avea nevoie de un certificat energetic. Partea bună este că nu este foarte scump și că se obține destul de repede. Cu circa 200 de lei (pentru un apartament) și în doar 24 de ore poți avea acest document în dosarul clădirii pe care o deții și poți obține o serie de avantaje de la el.

Vei ști cu exactitate câtă energie se consumă pentru obținerea confortului termic, vei avea mai multe pârghii pentru vânzare și vei avea un punct de plecare în cazul în care dorești să eficientizezi consumul pe termen lung.

Advertorial! Hb: 1650983Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor