Clanul Flonta, decapitat

8Comentarii
Clanul Flonta, decapitat
Unul din cei mai urmăriţi bihoreni a fost prins în Bolivia. Dorel Popa este capul clanului Flonta dar şi-a luat numele fostei soţii pentru a-şi pierde urma. Condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trafic de cocaină, Dorel Popa a fugit în Ecuador şi apoi în Columbia, de unde a continuat să trimită cocaină prin intermediul familiei sale dar şi al unor consăteni din cătunul bihorean Zăvoi. 

Deşi e căutat de mai bine de şase ani, Dorel Popa a fost greu de găsit datorită abilităţii sale şi relaţiilor pe care şi le-a făcut în lumea cartelurilor de droguri. În cercul traficanţilor columbieni de cocaină a fost introdus de Lotero Fabio, fost coleg de celulă. A trăit o perioadă şi în Ecuador, cu o columbiancă cu care are şi un copil, ducând-o acolo şi pe mama sa, condamnată şi ea pentru trafic de droguri şi urmărită internaţional.
Oamenii legii spun că a fost foarte greu să i se ia urma fiindcă şi-ar fi făcut operaţie estetică, pentru a-şi modifica trăsăturile feţei, şi că a continuat să circule şi în America de Nord şi Sud cu paşapoaret false, cum făcea şi în Austria şi Ungaria înainte să plece din Europa.
Acum însă a ajuns după gratii bihoreanul care a pus în anul 2000 bazele unei reţele de cocaină extinsă pe ruta Ecuador – Columbia – România – Ungaria.

 

Istoric al reţelei de cocaină „Flonta”

24 martie 2006 – Tatăl fraţilor Flonta a fost prins cu cocaină disimulată în cârje.  Ofiţerii de la Combaterea Criminalităţii Organizatw din Bihor au prins lângă stadionul FC Bihor un bărbat de 63 de ani, care avea 0,8 kg de cocaină ascunse în ţevile unei cârje şi ale unui cadru metalic mobil. Potrivit comunicatului poliţiei locale, bărbatul este tatăl lui Augustin Flonta, prins în luna ianuarie în timp ce încerca să plaseze pe piaţa 5 kg de cocaină, şi al lui Dorel Popa (fost Flonta), dat în urmărire internaţională şi condamnat în anul 2003 la 25 de ani de închisoare, tot pentru trafic de droguri de mare risc. De asemenea, soţia bărbatului, Floare Flonta, este dată şi ea în urmărire generala. Cei doi sunt socrii Danielei Popa, fosta şefă de cabinet parlamentar a fostului senator Vasile Duţă. Femeia a ispăşit patru ani de închisoare după ce a fost prinsă, în 2001, făcând trafic cu drogurile primite din Ecuador de la ex-soţul ei, Cornel Flonta. Cornel Flonta seniora fost arestat pentru 30 de zile, iar dacă va fi găsit vinovat risca închisoarea de la 3 la 25 de ani.

25 Martie 2006: un kilogram de cocaină, în valoare de 100.000 de euro, a fost găsit pe Aeroportul din Timisoara, în 15 crose de golf care aparţineau unor chilieni. Potrivit Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Timişoara, este vorba de o filiera foarte periculoasă, care acţionează pe ruta America de Sud – România – Europa de Vest şi coordonată de Dorel Popa (fost Flonta)

20 ianuarie 2006: O altă captură trimisă în ţară din America de Sud a fost făcută la Aeroportul Henry Coanda din Bucureşti, asupra a doi chilieni care aveau în bagaje peste 3,5 kg de cocaină în valoare de 250.000 de euro. 
Din cercetări a rezultat că expeditorul cocainei din America de Sud este orădeanul Dorel Popa, urmărit de Interpol pentru trafic internaţional de droguri, înca din 2001. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea activităţii infracţionale a liderului acestei reţele, Valeriu Dorel Popa, precum şi a altor membri ai grupării infractionale, a precizat Poliţia Română.

15 ianuarie 2006:Poliţia Română anunţa că un bărbat a fost prins în flagrant, într-un restaurant din staţiunea Băile Felix, încercând să vândă două kilograme de cocaină, contra sumei de 70.000 de euro, ascunse într-un stingător de incendii auto şi în pungi de plastic. Augustin Flonta a fost prins în timp ce încerca să vândă cocaină unui investigator sub acoperire. În urma percheziţiei efectuate la domiciliul din Oradea al acestuia, s-au mai găsit aproximativ 2,7 kg de cocaină, ascunse în crose de golf.

Decembrie 2005: Bihorenii Grigore Roman şi Daniel Scorţe au fost preluati de la Interpol Budapesta şi introdusi în Penitenciarul Oradea

În 2003 (martie), orădeanca Daniela Popa, depistată la Budapesta, a fost extradată din Ungaria şi predată autorităţilor române. 

În 2002, o altă ramură a reţelei internaţionale de traficanţi de droguri condusă de Dorel Popa a fost anihilată de Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Oradea. 
Anchetatorii au stabilit că Dorel Popa, aflat în Ecuador, prin intermediul nepotului său Alin Traian Hule (22 ani), din Oradea, şi-a format o noua reţea, aceasta având rolul de a racola diferite persoane care mergeau în Ecuador pentru a aduce cocaină. Pe lânga Hule, au fost arestati curierii Petru Cristian Drimbe, din Oradea, şi Octavian Pavel Chiş, din Cordău, precum şi alţi trei indivizi. Aceştia au fost prinsi pe aeroporturile din Budapesta, Zagreb sau Quito (Ecuador), avînd în bagaje câte 2,5-3 kg de cocaină trimise de Dorel Popa.  
La finele lui 2002, membrii reţelei au primit între 3şi 25 de ani de închisoare, Curtea de Apel Oradea dublând practic, în cazul unora dintre inculpaţi, pedepsele stabilite iniţial de Tribunalul Bihor. Astfel, capul reţelei, Dorel Popa, a fost condamnat la 25 de ani închisoare, mama sa, Floare Flonta, la 20 de ani închisoare, iar Daniela Popa la 15 ani. Delia Popa a fost condamnata la cinci ani închisoare, primind circumstanţe atenuante deoarece şi-a recunoscut implicarea în reţea şi a colaborat pe parcursul anchetei. 

În 2001 (toamna), în urma lichidării filierei columbiene, trei persoane – Delia-Daniela Popa, Severin Pompiliu Marcu şi Petru Daraban – au fost arestate, iar alte cinci au fost date în urmărire generală şi internaţională: Grigore Roman, Daniel Scorţe, Valeriu-Dorel Popa, Eva Balogh şi Daniela Popa, zisa „Denisa”. 

În 2000,Dorel Popa a fugit din România în Ungaria şi apoi în Columbia, deoarece era urmărit pentru un viol. Din Columbia a început sa trimită rudelor din ţară colete care conţineau cocaină ascunsă în aparate electronice. Două dintre acestea au ajuns la o mătuşă, iar alte trei la mama lui, Florica Flonta, din satul Duşeşti. Drogurile erau ridicate de fosta sa soţie, Delia Popa, fosta şefă de cabinet a senatorului de Bihor, Vasile Duţă. 
Dorel Popa împărţea drogurile unor distribuitori care vindeau cocaină pe piaţa neagră în Bihor, dar mai ales în Ungaria. 

În 1999,Dorel Popa i-a trimis în Columbia după droguri pe fratele sau, Augustin Flonta, şi pe Daniel Biţu. Acestia au fost prinsi la întoarcere, pe Aeroportul International din Budapesta, şi au fost condamnaşi de statul ungar. Tot în 1999, Dorel Popa l-a trimis în Columbia pe Nelu Daraban Petru, care s-a întors în România cu cocaină disimulata în sticle de whisky.  

În 1997,Dorel Popa l-a cunoscut, în Penitenciarul Oradea, pe columbianul Lotero Arias Fabio Nel, arestat pentru trafic de stupefiante, punând bazele viitoarei reţele de trafic cu cocaină.

  • Aduceau cocaină, marijuana şi amfetamină în Oradea

    Cristian Horgos  • 8Comentarii

    Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

    inca 1000 caractere ramase

    versiunea HTML a comentariilor