Clarificări în construcţii-montaj

1Comentariu
Clarificări în construcţii-montaj
ORADEA – Aplicarea TVA în construcţii-montaj, o dată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, a fost o nebuloasă pentru agenţii economici, din mai multe puncte de vedere.

Problema a fost ridicată de reprezentanţii mai multor angajatori, inclusiv în cadrul Forumului organizat săptămâna trecută de Jurnal bihorean. „Aş dori să ştiu cum se aplică TVA simplificat la construcţiile-montaj, întrucât am avut astfel de lucrări şi au intervenit modificări”, întreba Dana Filimon, de la Zahărul SA, în cadrul Forumului. Reprezentanţii Finanţelor bihorene nu au reuşit să răspundă pe loc, pentru că în urmă cu câteva zile au apărut precizări noi în acest sens, printr-un ordin al ministrului Finanţelor Publice. Magda Berce, şef Serviciu Asistenţă Contribuabili în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, revine cu răspunsul solicitat de agenţii economici.

Taxare inversă

Potrivit acesteia, prestatorii şi beneficiarii lucrărilor de construcţii-montaj au obligaţia să aplice măsurile de simplificare (taxare inversă) dacă sunt înregistraţi în scopuri de TVA. „Prin lucrări de construcţii-montaj se înţeleg lucrările de construcţie, de reparare, de modernizare, de transformare şi de demolare legate de un bun imobil”, a explicat Magda Berce.

Aceasta a adăugat că măsurile de simplificare se aplică pentru lucrările executate de prestatorul care îndeplineşte condiţiile de secţiunea F „Construcţii”, diviziunea 45, din Anexa la ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 601/2002 privind actualizarea CAEN, ţinând seama şi de excluderile prevăzute în cadrul grupelor şi claselor acestei diviziuni.

„În cazul în care de la data de 1.01.2007 prestatorii care, în condiţiile de mai sus, trebuiau să emită factură prin aplicarea măsurilor simplificate nu au procedat conform prevederilor Normelor de aplicare ale Codului Fiscal, vor corecta facturile emise aşa cum este prevăzut la art. 159, alin. 1, litera b din Codul Fiscal”, a precizat Magda Berce. Ordinul ministrului Finanţelor Publice privind aplicarea măsurilor de simplificare pentru lucrările de construcţii-montaj a fost publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 94/6.06.2007.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor