Clasat în topul CE din Franţa

Clasat în topul CE din Franţa
Mihai Vargics şi-a onorat calitatea de căpitan ales al echipei României de pescuit sportiv pe ape staţionare la Campionatul European care a reunit la începutul lunii, în vestul Franţei, minim cinci concurenţi din 25 de ţări, adică peste 125.

Disputata competiţie a avut loc la Rieux, în regiunea Bretagne, pe un canal care se vărsa în Oceanul Atlantic. De aceea, printre plăticile şi somnii pitici capturaţi de tânărul orădean s-au numărat chiar şi câţiva chefali, peşti care trăiesc atât în apa sărată cât şi în cea dulce.

„Belgienii au dominat întrecerea, monopolizând întreg podiumul şi clasându-se pe primul loc în clasamentul pe echipe. Ei însă au mers cu trei săptămâni înainte de concurs pentru a studia traseul sinuos al pragurilor subacvatice precum şi bioritmul peştilor.”, ne explică Varghics succesul belgienilor urmaţi în clasamentul general de gazde şi apoi de multipla campioană mondială, Anglia.

În schimb, pentru orădean, antrenamentul a fost chiar prima manşă de concurs, el prinzând 6,42 kg de peşte, captură ce l-a clasat pe locul V în sectorul D. Dar după ce s-a obişnuit cu caracteristica locului, Varghics a capturat în manşa a doua 10,86 kg, clasându-se pe locul II, înaintea favoritului irlandez. Astfel, per total, Varghics a ocupat a şasea poziţie la CE.

„E o clasare foarte bună dat fiind că în ultimele decenii pescarii români s-au situat în a doua parte a clasamentului. De la CE din 1968, când Pană a devenit vicecampion, România nu a mai obţinut nici o medalie continentală. Însă eu mă antrenez pentru ca în următorii trei ani să prind un podium european sau mondial”, se ambiţionează căpitanul naţionalei noastre.

Mondialele vor avea loc în septembrie, în Portugalia. Însă marile speranţe ale orădeanului se leagă de CM din 2007, care va avea loc la Velence, în Ungaria. Ori acolo Varghics se antrenează în mod obişnuit fiindcă: „La noi se evită deocamdată populările cu plătică deşi este cel mai sportiv peşte de baltă şi toate marile concursuri internaţionale se axează pe această specie dificil de prins întrucât nu se hrăneşte neapărat pe fund şi este mai mobil decât crapul.”

Secretul frumoaselor capturi de la Rieux ni-l descrie în câteva cuvinte: „S-a impus un pescuit la Sheffield foarte exact, cu momeală aruncată lângă plută. A trebuit să despart plătica de bancurile de somn pitic prin alegerea momelii. La plătică se pescuieşte foarte bine cu larve de libelulă, care sunt însă foarte scumpe pentru că nu se pot obţine în crescătorii.”

Pe lângă costul uriaş al momelii şi ustensilelor, pescarii români mai au ca handicap, la competiţiile internaţionale, şi costul deplasărilor.

„Ca administrator al firmei de echipament pescăresc SPRO am sponsorizat cu 3.000 de euro deplasarea coechipierilor din Lipova, Piteşti, Slatina, Odorheiu Secuiesc şi a şefului Comisiei de Competiţii a AGVPS – Teodor Bentu din Bucureşti. Deplasarea în Portugalia, plus taxa de concurs, se va ridica la peste 2.000 de euro pe cap. Ne-ar prinde bine şi alţi sponsori.”, recunoaşte Varghics care se abţine însă să facă referiri la aportul AGVPS România.

Cristian Horgoş0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !