Clasicism şi poartă de tinichea

Clasicism şi poartă de tinichea
Cea mai veche constructie laica din centrul orasului Oradea – Piata Unirii – este casa cu nr. 5. Ea a fost ridicata la începutul secolului XIX, fatadei nordice adaugându-i-se în acelasi secol înca o aripa.

Stilul arhitectonic al cladirii este cel clasicist, poarta este o creatie secession.

Dupa cum se stie, orasul nostru ocupa un loc de frunte în lexicoanele de arta arhitecturala tocmai datorita diverselor obiective, cladiri, feronerie, vitralii etc., create de artistii din acest oras în stilul secession.

Deseori putem vedea pe strazi grupe de turisti admirând aceste capodopere. Poarta de lemn a cladirii în discutie are la mijloc si un frumos grilaj ornamental din fier forjat în stil secession.

Aceasta poarta merita o restaurare competenta, înlocuirea partilor lemnoase deteriorate sau, în cel mai rau caz, remontarea grilajului de fier pe o poarta refacuta identic.

Nepricepere sau nepasare?

Din pacate, ca de obicei în orasul nostru, s-a întâmplat altceva. Poarta, aflata în plin centru, a fost înlocuita cu una de tinichea! Desigur, gustul si orizontul cultural al celor care au savârsit aceasta isprava se opreste aici.

Nu putem pretinde fiecarui proprietar de imobil sa aiba cunostinte de istoria artei si sa fie animat de un simt de respect fata de valorile patrimoniale. Amintim însa ca legile în vigoare prevad pedepse aspre pentru cei care distrug aceste bunuri, iar lipsa de cultura si necunoasterea legilor nu reprezinta o scuza.

Din ferestrele Primariei se poate bine vedea aceasta „capodopera”.

Desigur ca si aici, ca si în numeroase cazuri similare, se ridica aceeasi întrebare: pâna când functionarii care emit autorizatii de reparatii si constructii si controleaza aceste probleme, deci cei responsabili, vor putea sta în fotoliile din birourile lor de la Primarie, in loc sa fie schimbati cu persoane care vor fi la înaltimea profesiei lor, fiindca nu îndraznim sa credem ca astfel de interventii ilegale se pot face prin coruptie.

Ioan Demian