Clasicul și romantismul își dau mâna la Filarmonică

De Alexandru Guiaș
Clasicul și romantismul își dau mâna la Filarmonică
© FOTO gandeste.org
Joi, 26 mai Filarmonica de Stat din Oradea propune spre audiere iubitorilor de muzică un compozitor al curentului clasic, Mozart, într-o îmbinare simbiotică cu Schumann, îndrăgitul compozitor romantic

În programul concertului de joi seara, Filarmonica de Stat din Oradea propune trei compoziţii de mare frumusețe și rafinament artistic. Compoziții care vor fi conduse dirijorul Romeo Rîmbu.

Prima lucrare va fi uvertura „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart. Atmosfera uverturii este identică cu cea a operei, marcând caracterul dârz şi totodată tragic al personajului principal, Don Giovanni. Concertul va continua cu lucrarea „Concert pentru pian şi orchestră în la minor” de Robert Schumann. Conceput în 1841, ca o fantezie într-o singură mişcare, concertul a fost completat cu părţile II şi III doar 4 ani mai târziu şi prezentat de Clara Schumann în 1846 la Leipzig.

Dintre cele 41 simfonii catalogate pe care le-a compus Wolfgang Amadeus Mozart din păcate doar câteva apar frecvent în programele concertelor, ultimele trei bucurându-se totuşi de o popularitate mai aparte. În cea de-a doua jumătate a concertului este programată „Simfonia nr. 39 în Mi bemol major”. Este de remarcat, tonul luminos, elanul strălucit şi pozitiv, caracteristic întregii compoziţii. Cu toate acestea lucrarea nu dezvăluie nimic din faptul că Mozart suferise în această perioadă nenumărate probleme şi eşecuri în viaţa sa privată.

concert

Solista invitată în această seară să încânte auditiv publicul orădean este Dana Borșan, cunoscuta pianistă clujancă, licenţiată a Conservatorului „C. Porumbescu” din Bucureşti. Pe lîngă faptul că a urmat cursuri de măiestrie pianistică cu Hans Leygraf, la Mozarteum, din Salzburg şi cu Helene Boschi, la Weimar, aceasta a susținut și peste 900 de concerte și recitaluri în 17 ţări. În paralel cu activitatea artistică, din 1990 pianista susţine şi o activitate didactică la Universitatea Națională de Muzică din București, unde din februarie 2012 este și președintele Senatului instituţiei.

„Toată creația lui Schumann e o pozie. Având în vedere că toate compozițiile sale aparțin curentului romantic, toate piesele dau viață simțămintelor compozitorului: dragoste, pasiune, energie. Acesta e Schumann. Pe lângă faptul că e unul din cei mai mari compozitori, este și cel mai mare poet din rândul compozitorilor pentru muzică de pian. De aceea acest concert pentru pian și orchestră nu trebuie să lipsească din repertoriul nici unui pianist”, a spus solista referitor la recitalul său de Schumann.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !