Cãldurã gratis, pentru sãraci

Familiile care trãiesc din venitul minim garantat, vor avea factura de încãlzire plãtitã integral de stat în iarna care urmeazã. Este vorba despre cei care folosesc încãlzire în sistem de termoficare centralizat. Ordonanta [.doc – 120KB]

De asemenea, familiile cu un venit mediu net lunar pe membru de familie sub 500 de lei, vor avea compensatã o parte din cãldura si apa caldã consumatã pe perioada iernii. Aceste prevederi, precum si altele sunt cuprinse într-un proiect de Ordonantã „privind unele mãsuri financiare pentru acordarea de ajutoare pentru încãlzirea locuintei”, în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii, Solidaritãtii Sociale si Familiei (MMSSF)- www.mmssf.ro.

Zone de „cãldurã”

Proiectul ia în considerare faptul cã a fost eliminat pretul national de referintã al energiei termice si autoritãtile locale post stabili preturi locale de referintã. „În acest contex ne asteptãm la o curbã ascendentã a pretului la gigacalorie care nu va mai putea fi suportat de populatia cu venituri reduse.

Mentinerea actualei proceduri de acordare a ajutoarelor pentru încalzirea locuintei cu energie termica în sistem centralizat va conduce la inechitate în acordarea ajutorului sau acesta nu va mai constitui un sprijin real pentru familiile sarace”, a motivat Gheorghe Barbu, ministrul MMSSF noul act normativ. Suma acordatã drept compensare va fi în functie de zona „de cãldurã” si preturile locale de referintã ale energiei termice. Judetul Bihor a fost plasat în zona de cãldurã „temperatã”.

Compensatiile vor fi determinate ca procent din valoarea facturii calculatã prin înmultirea consumului efectiv cu pretul local de referintã. „Ajutorul de încãlzire va fi solicitat de cãtre beneficiari de la primãrie o singurã datã pentru tot sezonul rece”, a precizat ministrul Barbu, în expunerea de motive.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !