Clima României devine tropicală

Clima României devine tropicală
Dacă nu se va reduce efectul de seră, vom avea parte de veri foarte fierbinţi.

În următoarea sută de ani, România va avea temperaturi mai mari cu 5 grade Celsius, ajungând la temperaturi medii anuale specifice zonei tropicale, a avertizat profesorul englez Dudley Shallcross într-o dezbatare organizată de British Council la sfârşitul săptămânii trecute. Principala cauză a măririi temperaturilor este creşterea emisiilor gazelor cu efect de seră.

Pentru a stopa creşterea temperaturilor, România tre­buie să folosească eficient sursele energetice regenerabile. Soluţia constă în construirea de clădiri cu sisteme de încălzire bazate pe energie regenerabilă proprie şi schimbarea maşinilor cu unele mai puţin poluante. „Ştiu că aţi avut o vară foarte fierbinte anul trecut. Dar închipuiţi-vă cum ar fi cu cinci grade Celsius în plus”, a spus profesorul Shallcross, directorul departamentului de Chimie Atmosferică de la Universitatea din Bristol.

Expertul britanic consideră că nivelul dioxidului de carbon din atmosferă a fost constant pentru mai multe sute de ani. Modelările computerizate arată însă că în ultimii 30 de ani s-au produs cele mai multe schimbări de temperatură. Profesorul englez susţine că există un proces natural de schimbare a climei, dar oamenii contribuie şi ei foarte mult la creşterea gazelor cu efect de seră din atmosferă.

Omul, principalul vinovat

Oamenii de ştiinţă pre­zenţi la dezbateri au polemizat pe tema schimbărilor climatice, ei încercând să vadă dacă acestea sunt rezultatul gazelor cu efect de seră generate de activitatea umană sau reprezintă un ciclu natural.

Cercetătorii români, pre­zenţi la dezbateri, au sus­ţinut opinii diferite. În timp ce geologii şi fizicienii au spus că schimbarea climei e naturală, meteorologii au susţinut că factorii naturali sunt concuraţi de emisiile cu efect de seră generate de activitatea umană.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !