Clubul penal

7Comentarii
Clubul penal
ORADEA – Controlul Direcţiei Financiare Bihor a confirmat concluziile verificării făcute anul trecut de Prefectura Bihor la clubul FC Bihor Oradea. Concluziile inspectorilor financiari au fost înaintate procurorilor, care anchetează de câteva luni cum s-au cheltuit banii publici la FC Bihor Oradea.

Printre nereguli se numără transferuri păguboase, plăţi ilegale către furnizori care erau şi conducători ai clubului, decontări acceptate de Primaria Oradea, însă care au depăşit cu mult sumele legale. Printre cei responsabili se numără ex-preşedintele clubului, Alexandru Szatmari, şi Ionel Codoban, membru în comisia de negociere a transferurilor.

Internaţional ieftin
Inspectorii financiari au descoperit că transferul lui Dorin Mihuţ la clubul SC Dinamo 1948 s-a făcut înainte de acordul AGA, plus că FC Bihor Oradea a cedat drepturile de imagine şi reclamă ale jucătorului şi nu a încasat 20.000 de euro pentru transfer.
Şi transferurile jucătorilor Cosmin Vâtcă, Daniel Stan, Ramses Gado au fost făcute înainte ca AGA să le aprobe. Alte probleme au fost constatate la transferul fotbaliştilor Temfli Imre şi Tibor Szeles.

Prime şi deconturi
Inspectorii au mai descoperit că FC Bihor Oradea a plătit directorului tehnic al clubului, Emeric Jenei, ilegal, prime de joc de peste 1.000 lei, iar ex-preşedintelui Alexandru Szatmari prime de peste 23.000 lei.
Reprezentanţii Camerei de Conturi au mai constatat o serie de decontări şi plăţi ilegale. Astfel, Primaria Oradea şi Consiliul Judetean Bihor au fost prejudiciate cu circa 130.000 lei, în urma unor decontări ilegale pentru hrana fotbaliştilor. Apoi, clubul nu a putut dovedi numărul şi persoanele care au participat la cantonamentul din Baile Felix, de la începutul anului 2006. Mai mult, Primaria Oradea, ca finanţator, a acceptat decontări pentru două cantonamente organizate simultan, unul în Baile Felix unul în Sinaia, creându-se o pagubă la bugetul local de aproape 30.000 lei. Iar sumele achitate de club pentru chirii  sunt mai mari decât cele datorate cu 3.125 de euro pentru anul 2005 şi 4.135 de euro pentru anul 2006. FC Bihor a plătit pentru cazarea ex-preşedintelui Alexandru Szatmari aproape 50.000 de lei, chiar şi pentru perioade în care nu exista un contract în acest sens între club şi fostul preşedinte.

Avansuri grase
În acelaşi raport se arată că clubul a „acordat succesiv avansuri spre decontare, deşi nu a fost justificat integral avansul primit anterior şi o parte din avansuri nu au fost nici documentate şi nici nu au fost restituite până la data controlului”. Inspectorii au stabilit că sumele acordate ca avansuri spre decontare ex-preşedintelui Szatmari, vicepreşedintelui Ludovic Şandor şi juristului Sorin Husăsan depăşesc 55.000 de lei.

„Aberaţie femeiască”
Ex-preşedintele Szatmari a catalogat raportul financiar ca o aberaţie „întocmită de nişte femei care nu au habar de fotbal, care se uită prin hârtiile clubului”. Szatmari a negat că ar fi încasat prime neaprobate de AGA şi spune că Emeric Jenei nu a primit nimic de la club, în mod ilegal: „Domnul Jenei ar fi trebuit să primească, dar nu a primit nimic”. În ce priveşte transferurile, Szatmari consideră că totul a fost legal şi în beneficiul clubului. „Care era alternativa? Să-i vindem sau să-i ţinem. Ofertă mai mare nu am avut. Dacă îi mai ţineam, valoarea lor ajungea la zero. Concluziile raportului sunt neconforme cu realitatea, nu se pot dovedi. Abia aştept să le răspund celor de la Camera de Conturi”, a conchis Szatmari.

Anghel Georgiana7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor