Cluburile, între fum şi distracţie

17Comentarii
Cluburile, între fum şi distracţie
ORADEA - Când vine vorba de distracţie, cluburile se află în topul preferinţelor. Pe lângă muzică, aglomeraţia şi fumul de ţigară par să fie ingredientele unui chef pe cinste. Legea le reaminteşte însă patronilor de club că, pe lângă distracţie, trebuie să le ofere petrecăreţilor condiţii care să nu le afecteze sănătatea.

Asigurarea unui spaţiu special pentru nefumători este una dintre cele mai importante. Conform Legii nr. 349/2002, fiecare club trebuie să aibă un separeu în care fumul să nu ajungă.

„Reglementările în vigoare prevăd ca în restaurante, baruri sau alte localuri să nu se fumeze decât dacă operatorii economici amenajează locuri delimitate special pentru fumători”, a declarat Cristiana Bigan, şefa OJPC Bihor.

Aceasta a adăugat că acţiunile OJPC Bihor, conjugate cu ale altor instituţii în măsură să aplice această lege, vor continua. „Toate autorităţile competente şi responsabile să aplice această lege ar trebui să o aplice uniform şi fără discriminări”, consideră Bigan.

Teoretic da, practic…

Teoretic nu par să fie probleme. Cei mai mulţi administratori de cluburi susţin că separeurile pentru nefumători există în cluburile lor. „Sigur că avem acest separeu.

Este ceva mai mic, doar câteva mese, pentru că fumătorii sunt mai mulţi. Suntem un caz fericit, deoarece acesta este bine delimitat de locul unde se fumează”, spune Tomi, administratorul clubului King’s. Şi în alte cluburi separeul pentru nefumători există, dar abia dacă este evidenţiat, deoarece nu are uşă, ci doar câteva mese sunt aşezate într-un loc mai izolat al clubului.

Fum şi distracţie

Deşi autorităţile sunt hotărâte să rezolve problema, cei mai mulţi clienţi nu sunt deranjaţi de fumul de ţigară. Motivul este simplu. La separeu, distracţia nu e aceeaşi.

„Am amenajat un separeu complet, uşile au senzori, dar prea puţini sunt cei care intră la separeu chiar dacă sunt nefumători. Încercăm să respectăm legea, în rest nu prea avem ce face”, a precizat Cornel Hoble, administratorul Clubului Heat.

„Nu există club în care să nu fie fum. Locuri speciale pentru nefumători eu nu am văzut. Chiar dacă sunt, lumea nu prea stă la separeu, pentru că nu e la fel de mare distracţia”, spune Cristian Popa, unul dintre clienţi. Pe de altă parte, sunt şi consumatori nemulţumiţi. „Nu prea ies în cluburi, mai bine merg la un restaurant, şi asta numai din cauza fumului de ţigară. E sufocant, pur şi simplu nu poţi respira”, ne asigură Daniel.

Ioana Iuhas17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor