Clusterele, sursă de finanţare

1Comentariu
Clusterele, sursă de finanţare
Clusterele – suport al creşterii competitivităţii operatorilor economici din România.

Sala mică a Primăriei Oradea a găzduit luni, 15 februarie 2010, seminarul: „Clusterele – suport al creşterii competitivităţii operatorilor economici în Regiunea Nord – Vest”. Au participat: Biro Rozalia, viceprimarul Oradiei, Dumitru Voloşeniuc, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor.

Discuţii

În cuvântul său de deschidere, viceprimarul, Biro Rozalia, a considerat „de o importanţă majoră infinţarea clusterelor în contextul actualei crize economice”. Ioan Lucian a precizat că în judeţul Bihor au fost depistate două domenii în care această formă de organizare ar putea da rezultate. „Este vorba despre construcţii şi turism. Deja am început organizarea unui cluster pe construcţii. Era necesar ca micile companii să poată participa la licitaţii. Aceste forme asociative permit firmelor mici să facă ceea ce n-ar putea face singure”, este de părere Ioan Lucian.

Christiana Leucuţa, consilier superior în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a prezentat politica României în domeniul clusterelor. „Clusterul a fost aplicat în mod diferit de către ţările din Uniunea Europeană. În Franţa a fost politică de stat. În Valonia, poli de dezvoltare. România a trebuit să se adapteze din mers la această politică”, a declarat Christiana Leucuţa. Aceasta a adăugat că se fac confuzii între clustere, parcuri industriale şi poli economici. „Clusterul se bazează pe o colaborare între agenţii economici, care în România cam lipseşte. Un cluster presupune şi un produs inovativ. Avem de învăţat de la unguri, care sunt foarte avansaţi în domeniul acestei forme asociative”, a declarat reprezentantul ministerului.

Ioan Lucian a punctat faptul că Federaţia Patronilor Bihor are deja în derulare un proiect transfrontalier în domeniul clusterelor, câştigat de partenerii din Debreţin.

Cornelia Muraru-Ionel, manager de proiect InovCluster INMA, a prezentat „Ghidul pentru implementarea în România a conceptului de cluster inovativ; Surse de finanţare”. „Acest proiect a avut ca rol stimularea agenţilor economici din România pentru formarea de clustere şi revigorarea industriei din România”, apreciază Cornelia Muraru – Ionel.

Au mai susţinut lucrări Daniel Coşniţă – responsabil proiect InovCluster INNo Consult şi Adrian Foghiş – Zona Metropolitană Oradea.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor