Clusterul termal tinteste si a treia piata

Clusterul termal tinteste si a treia piata
Bihorenii sunt invitaţi să profite de experinţa ungurilor în funcţionarea clusterului termal.

Federaţia Patronilor Bihor doreşte să implice agenţii economici care îşi desfăşoara activitatea în domeniul turismului în constituirea primului cluster termal din România. Atuul pentru oamenii de afaceri din Bihor este acela că deşi proiectul este o premieră nu trebuie să treacă prin toate fazele unui pionerat în domeniu, ci poate beneficia de expertiza şi experienţa partenerilor de la graniţă. Hotel Perla din Băile 1 Mai a găzduit vineri seara un businessmeeting pe tema funcţionării Clusterului termal din Câmpia de Nord a Ungariei. Beneficiile şi relevanţa unui cluster competitiv în domeniul turismului termal în zona judeţului Bihor a fost unul dintre obiectivele întâlnirii, dar şi prezentarea beneficiilor pe care Clusterul Termal din Câmpia de Nord a Ungariei a reuşit să le implementeze în favoarea membrilor săi.

Întâlnirea de la Hotel Perla a avut loc în cadrul proiectului “Supporting competitiveness of SMEs in Bihor – Hajdú-Bihar and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties through cluster cooperation” , finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, în care Clusterul Termal din Câmpia de Nord a Ungariei în calitate de beneficiar este partener cu Federaţia Patronilor Bihor.Partea română a fost reprezentată de preşedintele FPB, Ioan Lucian, de vicepreşedinţii Vasile Fonoage şi Florian Pantea, de directorul executiv Raul Derecichei, iar partea maghiară de Gurzo Andreea, director SPA Klaster KFT, cât şi de secretara clusterului Katona Illona şi de managerul de proiect.

“Rezervarea de nume a fost făcută, de la 1 septembrie putem da drumul la cluster “, i-a anunţat Ioan Lucian pe agenţii economici care au participat la discuţii. În cadrul proiectului sunt prevăzute şase business meeting-uri, trei în Ungaria şi trei în România. Pentru a familiariza agenţii economici cu oportunităţile şi avantajele pe care le oferă această formă de organizare vor fi organizate şi o conferinţă şi o expoziţie în complexul Forum din Debreţin. Evenimentul are loc în perioada 25-26 octombrie şi la el sunt invitaţi să participle şi să-i facă cunoscute ofertele şi zece prestatori de servicii din Bihor. Ofertele vor putea fi vizibile şi într-un prospect, iar organizatorii expoziţiei mizează pe un număr mare de vizitatori.”În cadrul clusterului Termal din Câmpia de Nord trebuie să dovedim că putem stabili un parteneriat şi se pot semna contracte “, a subliniat Gurzo Andreea. La rândul său preşedintele Lucian a ţinut să specific că membrii viitorului cluster termal vizează şi aşa -numita “ a treia piaţă “, adică atragerea turistilor din zonele ţările nordice, idée împărtăşită şi de partea maghiară.

Membrii clusterului termal ar putea face pachete turistice atractive, în sensul că pe lângă o săptămână în Băile Felix ar putea oferi şi două zile gratuite la Hajduszaboslo, de exemplu. Şi reciproc pe partea maghiară. Această ofertă ar putea fi lansată nu numai în România şi Ungaria, dar şi în Ţările Scandinave şi chiar turiştilor din Israel care erau la un moment dat segmentul de turişti străini cel mai bine reprezentat în staţiunea Băile Felix. La rândul său, directorul executive al Federaţiei Patronilor Raul Derecichei consideră că membrii clusterului ar putea să-şi rezolve mult mai uşor problemele pe care le au începând cu instruirea de personal sau chiar iniţiind şi susţinând proiecte legislative care îi privesc, dar şi să acceseze mult mai uşor proiecte europene. Raul Derecichei mizează şi pe promovarea staţiunilor bihorene şi pe faptul că acestea ar putea fi atractive o perioadă mult mai mare din an prin serviciile oferite de membrii clusterului. Aşa cum în Clusterul Termal din Câmpia de Vest Ungaria sunt membre şi firme care au activităţi conexe turismului termal, de la firme de grafică şi până la firme de construcţii, şi în Bihor sunt aşteptate să adere şi firme din alte domenii. Conferinţa de închidere a proiectului va avea loc pe 7 decembrie.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !