CNAS cere intervenţie de urgenţă pentru a evita colapsul sistemului de sănătate

CNAS cere intervenţie de urgenţă pentru a evita colapsul sistemului de sănătate
Conducerea CNAS va trimite o scrisoare oficială Guvernului prin care îi va cere să intervină de urgenţă pentru acoperirea deficitului cu care se confruntă sistemul de sănătate astfel încât să fie evitat un colaps al acestuia, a declarat miercuri, pentru NewsIn, preşedintele Casei, Lucian Duţă.

Dumitru Costin, care deţine atât funcţia de membru în consiliului de administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cât şi poziţia de preşedinte al Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat, tot miercuri, că sistemul de sănătate riscă să intre în blocaj, după ce veniturile încasate în primele două luni ale anului au fost mai mici cu 28% faţă de cele prognozate, iar în acest moment CNAS poate acoperi doar facturile urgente.

“I-am trimis un mesaj premierului pentru a-i atrage atenţia că bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se confruntă cu un mare deficit, ce trebuie acoperit de la bugetul de stat. În ultimele două luni s-au încasat mai puţin cu 28% decât veniturile prognozate şi luni am hotărât (în şedinţa consiliului de administraţie al CNAS, n.r.) să facem numai plăţile urgente, repectiv costul funcţionării sistemului de urgenţă şi costurile de funcţionare parţială a spitalelor, plus o parte din facturile medicale”, a spus Costin.

El a atras atenţia că există riscul ca sistemul de sănătate să intre în blocaj dacă Guvernul nu intervine de urgenţă pentru acoperirea deficitului cu care se confruntă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

“Nu sunt bani pentru pentru plata orelor suplimentare şi a drepturilor angajaţilor pe anii 2008, 2009, ca urmare a proceselor câştigate în instanţă. Dacă fiecare şi-ar cere plata drepturilor salariale câştigate în instanţe, sistemul s-ar bloca. Sunt procese de acest fel câştigate în 17 judeţe din ţară”, a mai spus Costin.

El a precizat că situaţia gravă cu care se confruntă sistemul sanitar a fost provocată de firmele private care nu au plătit contribuţiile la CNAS.

Sursa NewsIn

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !