CNIPMMR solicită modificarea termenului de la care începe să se aplice noua taxă de impozitare a clădirilor

Reactualizat la:
Noul tip de impozit pe clădiri va duce la dispariţia a 100.000 de locuri de muncă
Noul tip de impozit pe clădiri va duce la dispariţia a 100.000 de locuri de muncă
Noul sistem de impozitare a clădirilor are ca efect creşterea semnificativă a sarcinii fiscale a IMM-urilor reprezentând impozit pe clădirile unde îşi desfăşoară activitatea sunt de părere reprezentanţii CNIPMMR.

De asemenea, vor creşte şi cheltuielile birocratice (valoarea onorariului pentru raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, care trebuie depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă).

„Potrivit studiului de caz realizat la nivelul Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, noul sistem de impozitare a clădirilor are ca efect creşterea uriaşă a impozitului (indicele de creştere a gradului de impozitare variind între 36,06% şi 1942,43% în funcţie de zona de amplasare a imobilului)”, exemplifică Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Efecte negative

Creşterea uriaşă a impozitului pe construcţii are efecte negative semnificative. Acestea contau în diminuarea numărului de întreprinderi (cel puţin 10% din microîntreprinderi urmând a se desfiinţa ca urmare a creşterii costurilor de funcţionare); reducerea activităţii IMM-urilor şi decapitalizarea lor (cca. 30% din microîntreprinderi urmând a-şi diminua activitatea). Toate avestea vor genera desfiinţarea unui număr de circa 100.000 de locuri de muncă, cu diminuarea veniturilor bugetare aferente acestora rezultate din impozitele şi contribuţiile de asigurări obligatorii aferente salariilor noilor angajaţi, din TVA, taxe şi impozite şi cu amplificarea cheltuielilor sociale ale statului aferente persoanelor disponibilizate.

CNIPMMR solicită modificarea termenului de la care începe să se aplice noua taxă de impozitare a clădirilor, în sensul amânării acesteia până la data de 1 ianuarie 2017, întrucât nu sa realizat Testul IMM-urilor şi studiul de impact economic-social (obligatoriu potrivit legii) şi nici nu au fost efectuate consultări cu mediul de afaceri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !