Şcoală de căţărare în Cetate

4Comentarii
Şcoală de căţărare în Cetate
De o bună bucată de timp funcţionează într-un spaţiu din Cetatea Oradea o sală de antrenament pentru pasionaţii de căţărare. Iniţial pereţii ornaţi cu tot soiul de prize ciudate erau asaltaţi doar de salvamontiştii bihoreni care vroiau să se menţină în formă şi iarna.  Forum

Însă de câteva luni tot mai mulţi tineri încep să profite de dotări şi de experienţa instructorilor. Taxa lunară este modică, fiind destinată cheltuielilor cu încălzirea obligatorie a încăperii, la frig apărând riscul unor accidentări.

Ieri, căţărătorii începători erau supravegheaţi şi sfătuiţi de Imre Sedevi, deţinătorul recordului naţional la căţărare liberă pe tavan.

Aflat la al treilea antrenament, Benedek Tamas (17 ani) ne-a încredinţat că este „încântat de posibilitatea de a se putea iniţia în căţărare” chiar dacă, înainte cu câteva clipe, scăpase o priză luând contact cu saltele groase de pe podea.

Mai sigură în mişcări s-a dovedit a fi Morar Orsolya, studentă la Arte-Vizuale, şi care ne-a spus că se antrenează cam de trei luni având în vedere şi viitoare participări la concursuri de căţărare pentru fete, cum a fost cel de pe faleza de la Şuncuiuş, vara trecută.

 Recordman naţional

Dar pentru a-şi impulsiona elevii, Imre Sedevi nu a ezitat să-şi dea tricoul jos, arătându-le cât de repede şi sigur se poate parcurge tavanul cu „stalagtite” artificiale.

Reamintim însă că Imi, botezat şi „Spiderman” a reuşit anul trecut să parcurgă cel mai lung şi dificil tavan din ţară, poreclit „El Monstro” şi aflat în Peştera Casa Zmăului de la Vadu Crişului.

Acum, Imi ne-a spus că se antrenează pentru a doborî propriul record naţional prin parcurgerea unui tavan de 60 de metri şi grad de dificultate 11+, aflat în insula Kalimnos din sud-estul Greciei: „M-am mai antrenat şi în această iarnă acolo întrucât e un tavan extrem de dificil, doar cu prize rotunde pe stalagtite. Am avut ocazia să mai prind câte tehnici de la francezii care l-au echipat şi amenajat precum şi de la grecii care au reuşit să-l parcurgă.”

Pentru cheltuielile de deplasare şi pentru echipament, Imi a ţinut să menţioneze suportului constant al firmei Mountain Expert precum şi al Salvamont Bihor. De asemenea, amenajarea şi funcţionarea sălii din Cetate se datorează sprijinului Primăriei Oradea, Administraţiei Cetăţii şi Clubului Cristal.

În ce priveşte echipamentul, interesant de notat că Imi „consumă” cam opt cuburi de magneziu pe lună, patru corzi pe ani şi trei-patru perechi de încălţăminte specială.

Începătorilor le sunt suficienţi însă o pereche de adidaşi uşori şi un calup de magneziu pe lună, care costă cam 10 lei.

Foto: Cristian Horgoş4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor