Şcoală de la 3 la 18 ani

ORADEA - La începutul săptămânii, inspectorii şcolari generali, precum şi rectorii universităţilor din ţară, au luat parte la dezbaterea pachetului de legi din cadrul învăţământului. Cum era de aşteptat, proiectele propuse aduc o serie de modificări şi noutăţi.

Una dintre acestea este şi durata învăţământului obligatoriu, care s-a schimbat de la zece la treisprezece ani, cu începere de la vârsta de trei ani. Astfel, ciclul gimnazial va cuprinde clasele V-IX. O altă propunere vizează reducerea numărului de ore pe care le fac elevii. De asemenea, pachetul de legi conţine prevederi precum angajarea profesorilor direct de către şcoală şi finanţarea în funcţie de numărul de elevi.

Plătiţi în concediu


În ceea ce priveşte modificările în învăţământul superior, se doreşte ca studenţii fără posibilităţi materiale să fie sprijiniţi financiar, prin înfiinţarea unei Agenţii de Credite. Nu în ultimul rând, s-a dezbătut şi legea personalului didactic. Astfel, s-a discutat despre posibilitatea profesorilor de a lua un concediu plătit de un an, la fiecare nouă ani de predare efectivă.

Condiţia este să fi finalizat în cei nouă ani cercetări, tratate sau studii cuprinse în programe internaţionale de cercetare. În ceea ce priveşte conducerea şcolilor, ministrul Adomniţei a punctat că unităţile de învăţământ trebuie conduse de manageri, şi nu de profesori. Drept urmare, vor putea ocupa funcţii de conducere în şcoli doar cei care au absolvit cursuri de management educaţional.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !