Şcoala de scafandri

Şcoala de scafandri
Rechini care îţi trec pe sub nas, peşti de trei metri pe care poţi să-i atingi cu mâna, epave de sute de ani, amfore de pe timpul Imperiului roman, insule de corali. Aceasta e lumea de sub ape, o lume misterioasă, dar care poate fi cucerită.  Detalii

În cercul select al celor care străpung adâncurile sunt invitaţi să intre şi orădenii. Urmând cursuri de scafandri la un club ce are două luni vechime. Cu pompieri şi un poliţist, fost poloist, pe post de instructori.

Urmaşii lui Nemo

La Oradea, scufundările au o istorie recentă. Totul a apărut din necesitate, în urma unui eveniment tragic care a zguduit oraşul şi nu numai. În urmă cu patru ani, trei femei se înecau, într-un automobil, în apele Crişului Repede.

Pompierii ajunşi la faţa locului nu erau pregătiţi să le scoată din adâncuri. „Atunci ne-am dat seama că dacă eram specializaţi în scufundări, le-am fi putut salva de la înec, povesteşte Tomi, pompier de meserie şi unul dintre întemeietorii clubului. După acest eveniment au fost trimişi patru pompieri la Debreţin, la cursuri de scufundări”.

Tomi spune că în Ungaria, în toate oraşele, oricât ar fi de mici, există un club similar celui deschis la Oradea. Tomi susţine că pompierii se confruntă destul de rar cu evenimente la care trebuie să se folosească de cele învăţate la cursul de scafandri. S-a întâmplat totuşi săptămâna trecută, la Beiuş, când s-a înecat un băiat de 13 ani.

„Colegii noştri l-au căutat cu mijloace clasice vreo două ore, iar noi l-am găsit în 15 minute. Avem mulţumirea că putem face cât de cât ceva pentru familiile celor dispăruţi, fiindcă nu-i totuna să-l găsească după ore sau zile, ori într-un timp mult mai scurt”, adaugă Tomi.

Hobby costisitor

Iniţierea în acest sport poate începe la 12 ani. Fără să existe o limită superioară de vârstă. Poţi ajunge la stadiul de începător după aproximativ patru săptămâni, timp în care participi la cursuri teoretice, faci iniţiere în piscină şi scufundări la lacul de la balastieră, din Borş. Scafandrii fac specializări în scufundări pentru epave, salvare de sub gheaţă.

Pentru a primi brevet de instructor trebuie să ai la activ 150-200 de scufundări în mare. Un echipament complet cu accesorii costă aproximativ 1.000 de euro. Cu toate acestea, Tomi spune că a rămas extraordinar de surprins de faptul că în Oradea există deja 35 de scafandri înregistraţi. „Sincer, ne aşteptam să fie 10-15”, mărturiseşte Tomi.

Reguli la –50 m

Scufundările se fac tot timpul în pereche. Aceasta este regula de aur. Iar partenerii răspund unul de celălalt. „Se poate întâmpla să rămâi fără aer. Mi s-a întâmplat şi mie. Atunci intervine partenerul, care trebuie să te scoată la suprafaţă. Trebuie respectat un timp. O scufundare are 30-40 minute. Un începător poate face scufundări până la 18 m, un avansat până la 40 m. La presiuni mari creşte consumul de aer. La 5 atmosfere oxigenul devine toxic, de aceea noi folosim un amestec de aer, cu oxigen în proporţie mai mică”, spune Tomi.

Scafandrii orădeni fac excursii pentru scufundări periodice în Croaţia. „Visul nostru este să ajungem să facem scufundări în locuri exotice, ca Thailanda, Mexic”, spune Tomi. Cu excursia de scufundări pe care au plănuit-o pentru toamnă în Egipt, scafandrii orădeni vor fi mai aproape de realizarea visului lor.

Veronica Bursaşiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !