Şcoala începe cu pensiile private

Bucureşti – În 17 septembrie, (odată cu prima zi de şcoală) începe marea bătălie pentru aderarea la un fond de pensii privat (pilonul II) pentru angajaţii cu vârsta sub 45 de ani.

Acţiunea durează doar patru luni, timp în care persoanele sub 35 de ani sunt obligate să adere la un fond privat de pensii. Cele sub 45 de ani o pot face opţional.

Uşor de spus, greu de realizat. Majoritatea românilor sunt dezorientaţi. Unii cred că vor trebui să de un ban în plus. Alţii cred că este vorba de un fel de Caritas sau FNI. Mulţi dintre cei care sunt obligaţi să-şi aleagă un fond de pensii nu ştiu spre care fond să se orienteze. După ce criterii să-l aleagă.

 

Siguranţă

„Oamenii trebuie să ştie că nu se plăteşte nici un ban în plus. Din cota de 9,5% care se duce în prezent la pensiile de stat, 2% va trece la un fond privat de pensii, pentru constituirea contului individual de pensie (CIP). Unul dintre avantajele CIP este că banii pot fi moşteniţi, dacă persoana nu ajunge la pensie. Spre deosebire de pensia de stat, unde banii se pierd”, a explicat Lucia Ban, Group Manager la Brokerpool Agent de Pensii Private

Pe de altă parte Lucia Ban spune că pensiile private nu se pot compara nici pe departe cu Caritas sau FNI.

„Sistemul de pensii din România are foarte multe elemente de siguranţă. Fondurile sunt monitorizate în permanenţă de CSSPP. Dacă unul dintre fondurile de pensii are rezultate slabe timp de patru trimestre i se retrage autorizaţia. Persoanele care au aderat la acel fond fiind repartizate la alte fonduri”, a declarat Ban.

Referitor la alegerea unui fond privat de pensii Group Managerul Brokerpool este de părere că criteriile sunt subiective. „Foarte mulţi se vor ghida după numele societăţilor recunoscute, care şi-au câştigat un nume şi pe piaţa asigurărilor. Alţii se vor orienta spre noutate”, precizează Lucia Ban.

Numărul societăţilor de administrare a fondurilor de pensii obligatorii, Pilonul II, a ajuns la zece.

Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP) a autorizat miercuri societatea BRD Fond de Pensii SA ca administrator de fond de pensii private obligatorii. Tot miercuri a fost avizată constituirea societăţii de administrare de fond de pensii obligatorii Bancpost Fond de Pensii SA.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !