Şcoala nu trebuie să producă genii

Şcoala nu trebuie să producă genii
DEVA – O greşeală a cadrelor didactice, mai ales tinere, este de a solicita elevii cu prea multe teme şi exerciţii zilnice, săptămânale, sau în vacanţe.

„Trebuie urmărită programa şcolară, dar nu trebuie făcută excelenţă în masă. Nu toţi copiii trebuie să devină genii după ce termină gimnaziul. Cei care vor să aprofundeze anumite teme, o pot face cu profesorii de la catedră, în cercuri restrânse”, spune Mihaela Dobra, institutor în cadrul Liceului Muzică şi Arte Plastice Sigismund Toduţă din Deva. În opinia învăţătorilor elevii din clasele mici au o pregătire cu un caracter practic – aplicativ.  Din clasa a V-a se trece brusc de la materii concrete, la cele abstracte. Manualele alternative de istorie au fost printre cele mai contestate.

 

„Istoria este o poveste frumoasă, care nu trebuie predată neapărat cronologic. Ea se poate preda punctual, punând accente pe evenimente istorice, personalităţi, sau realizări ale acestora. Prea multe informaţii duc la o suprasolicitare a elevilor, care conduc la eşec şcolar”, completează Mihaela Dobre.

 

În opinia cadrelor didactice şcoala ar trebui să devină o comunicare permanentă între dascăl şi elev. Pentru acest lucru trebuiesc cunoscute particularităţile de vărstă a elevilor, caracterul şi personalitatea, fiecărui elev. Multe cadre didactice tinere greşesc prin faptul că nu reuşesc să se apropie de nivelul de vărstă şi pregătire a clasei. În acest sens aceştia ar trebui să participle mai activ în cadrul orelor deschise, sau de comunicare între profesori, împărtăşind din metodele celor cu experienţă practică.

 

Grigore Roibu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !