Coaliţia Rogerius acuză şi pretinde scuze

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
23Comentarii
Coaliţia Rogerius acuză şi pretinde scuze
© Mircea Mălan
Prezentarea proiectului lansat recent de vicele Mălan îi lezează pe membri organizaţiei care văd în demers o tentativă a municipalităţii de a evita dezbaterea reală pe problema termoficării.

Coaliţia Rogerius ia adresat viceprimarului Mircea Mălan o scriscoare deschisă ca urmare a „calomniilor” pe care acesta le-ar fi adresat asociaţiilor de proprietari la lansarea proiectului informatic pentru transparentizarea activităţii acestora. Vicele a prezentat public proiectul în prima decadă a acestei luni iar reacţia Coaliţiei a venit pe 1 decembrie. Organizaţia salută „orice demers ce vizează o transparență a banilor cetățenilor”, dar insistă că „asociațiile de proprietari nu sunt partide politice, jignirile pe care vi le aduceți unul altuia în politica zi-de-zi nu permitem să fie „modelul de colaborare”.

Acest tip de mesaj acuzator și calomnios, generalizator și simplist față de cele aproximativ 800 de asociații unde activitatea decurge în mod corect, nu vă recomandă pentru a iniția parteneriate cu societatea civilă”, de arată în scrisoarea deschisă. Coaliţia apreciază că, prin programul informatic care ar permite fiecărui client al asociaţiilor ar putea verifica stadiul plăţilor şi situaţia financiară, edilul urmăreşte să centralizeze „şi această structură asociativă, ce funcționează însă pe baza unei legi naționale”.

Membri Coaliţiei se simt lezaţi şi-i transmit vicelui că dorinţa de a cumpăra softul „nu vă îndreptățește să lansați proiecte cu acuze nefondate și generalizatoare, exact așa cum, nici noi, gruparea civică Coaliția Rogerius nu considerăm toți politicienii corupți, avocații ca fiind necinstiți iar patronii marilor firme ca fiind delapidatori. Altfel, nici noi nu am fi lansat proiecte de dialog cu parlamentari și conducători din administrația locală, la una dintre acestea chiar ne-ați onorat cu prezența și am reușit să purtăm dezbateri constructive”.

Scrisoarea amineşte că „administrația publică (…) nu este instanță de judecată” „Neștiind care sunt acele zeci de asociații de proprietari cu care susțineți ca v-ați consultat înainte de lansarea acestui proiect pilot, la modul agresiv prin care formulați, suntem și noi îndreptățiți să vă întrebăm, prin acest demers: Oare nu cumva vreți să ascundeți eșecul implementării termoficării? Oare nu cumva vă ascundeți de un dialog real despre costurile viitoare ale serviciilor publice? Oare nu cumva evitați un dialog despre discomfortul din apartamentele orădenilor și cauzele acesteia?”, continuă scrisoarea.

În final, Coaliţia solicită de la Mălan scuze publice „față de asociațiile de proprietari pe care le-ați calomniat de parcă ați fi citit hotărâri judecătorești definitive”. În 11 decembrie, viceprimarul Mircea Mălan ieşea în conferinţă de presă pentru a anunţa lansarea unui proiect: Primăria va cumpăra un soft informatic şi un program-pilot care vor testa beneficiile transparentizării activităţii asociaţiilor de proprietari, expuse delapidărilor. Vicele justifica utilitatea demersului prin prejudiciul de 2,3 milioane de lei adus orădenilor de administratori care au delapidat asociaţiile în ultimii ani.

„Fiecare cetăţean va avea acces la programul adaptat de o firmă, care are deja un program destinat asociaţiilor de proprietari. Astfel, se va putea observa modalitatea de calcul pentru fiecare client în parte. De asemenea, vor putea fi vizualizate facturile emise asociaţiei de către Compania de Apă, RER, Termoficare – valoarea facturilor, data emiterii, data scadenţei şi mai ales data la care se plăteşte. În măsura în care administratorii vor scana facturile, vom putea vedea cu toţii ce se întâmplă în asociaţiile de proprietari”, declara vicele, descriind programul informatic pe care-l doreşte implementat, pentru început, pentru 1000 de orădeni.23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor