Cod galben pe Crișul Repede, Crișul Negru și Barcău

De Simona Albinaru
Cod galben pe Crișul Repede, Crișul Negru și Barcău
ABA Crișuri solicită atenţie sporită la canalele şi rigolele de scurgere a apei.

Având în vedere situaţia hidrometeorologică şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, se pot produce creşteri importante de nivel pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Repede – bazinul superior şi afluenţii din bazinul mijlociu (judeţele Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazinul superior şi afluenţii din bazinul mijlociu (judeţul Bihor) și Barcău – bazinul superior (judeţele Sălaj şi Bihor).

Ca urmare a cedării apei din stratul de zăpadă și a precipitaţiilor lichide prognozate, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, aglomerări de gheţuri) pot determina creşteri artificiale de niveluri, cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu. În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri atenţionează atât autorităţile locale, cât şi cetăţenii, să cureţe şanţurile şi rigolele, pentru a asigura scurgerea apelor pluviale.

„La ora actuală debitele sunt variabile, dar fără să ridice probleme. Însă atenţia noastră se îndreaptă în mod special către lucrările mici, de tip canale, şanţuri, rigole, dar care ajută foarte mult la tranzitarea apelor pluviale. Este foarte important ca atât primăriile, cât şi cetăţenii să conştientizeze necesitatea acţiunilor preventive pentru a evita, pe cât posibil, eventualele revărsări”, a declarat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.

În perioada următoare, reprezentanţii ABA Crişuri vor asigura monitorizarea permanentă a lucrărilor de apărare, pentru a asigura tranzitarea debitelor suplimentare, şi vor verifica în teren modul în care consiliile locale au îndeplinit sarcinile trasate.

Conform legislaţiei în vigoare, primăriile trebuie să organizeze periodic acţiuni pentru îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albiile cursurilor de apă, de pe formaţiunile torenţiale şi mai ales din secţiunile de scurgere de la poduri şi podeţe. Toate aceste responsabilităţi sunt foarte bine sintetizate în Manualul Primarului, document care prezintă măsurile preventive, operative şi de reabilitare în situaţii de inundaţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !