Cod galben pentru Bihor

Cod galben pentru Bihor
Persoanele afectate de caniculă vor beneficia de asistenţă sanitară în zilele de 14 şi 15 august. Canicula a ajuns şi în Bihor. Primăria Oradiei împreună cu Autoritatea de Sănătate Publică Bihor se mobilizează şi vin în sprijinul persoanelor afectate de caniculă.

Informarea populaţiei în legătură cu pericolele care pot apărea dăcă nu sunt respectate norme minime de prevenţie a început cu aproximativ o lună în urmă. Autorităţile locale fac din nou apel la populaţie să ia la cunoştinţă recomandările.

Personal medical suplimentat

Preşedintele Ordinului Asistentilor Medicali şi Moaşelor din Bihor, as. Iuliana Busuiog a declarat că în fiecare dintre punctele special amplasate în Oradea, Aleşd, Beius, Marghita, Salontaşi Ştei va fi prezent cel puţin câte un asistent. Distribuirea personalului medical a început azi, când a fost emis codul galben pentru zilele de 14 şi 15 august. În aceste două zile asistenţii medicali vor sta la dispoziţia persoanelor suferinde de pe urma căldurii excesive începând cu ora 10:00 şi până seara spre ora 18:00. Ajutorul constă în măsurarea pulsului, a tensiunii şi urmărirea funcţiilor vitale, după caz. Ambulanţa este pregătită pentru eventualele urgenţe, astfel că în Oradea şi în substaţii numărul echipajelor a fost suplimentat cu câte unul.

Recomandări

Acestea se adresează în special vârstnicilor, copiilor şi persoanele bolnave, dar nu trebuie neglijate nici de ceilalţi. Purtătorul de cuvând al ASP, dr. Târţ Dorel recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11-18, dar dacă totuşi se face persoanele să folosească haine de culori deschise, lejere şi largi, pălării de soare. Deshidratarea se poate evita prin consumarea unui pahar de apă sau echivalent al acestuai la fiecare 15-20 de minute, iar cantitatea zilnică trebuie să ajungă până la doi litri. Trebuie excluse băuturile ce conţin cofeină sau zahăr, respectiv cele alcoolice. Dacă se foloseşte aerul condiţionat aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele să nu fie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius. Pe timpul zilei, când temperatura de afară o depăşeşte pe cea din camera, se recomandă închiderea ferestrelor şi folosirea jaluzelelor sau draperiilor. Acestea trebuie deschise seara după ce temperatura din exterior a coborât sub nivelul celei din interior.

Punctele de prim ajutor din Oradea: Staţionarul I şi II, secţia Primire Urgenţe de la Spitalul Municipal, lângă magazinul Crişul, complexul comercial Lotus, supermarketele Real şi Selgros şi în pieţele Cetăţii, Rogerius, Decebal, Unirii (lângă statuia lui Mihai Eminescu) şi în spatele statuii lui Aurel Lazăr de pe Corso unde primăria municipiului Oradea a amplasat containăre pe care se precizează clar cărei acţiuni sunt destinate.
Vasilica Marinca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !