Cod galben prelungit pe râurile din Bihor

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Cod galben prelungit pe râurile din Bihor
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a intervenit pentru deblocarea ghețurilor de pe cursurile de apă.

Conform datelor hidrologice, în perioada 5-7 februarie sunt prognozate creșteri de debite cu depășiri de cote pe râurile: Barcău, Crișul Repede, Holod, Crișul Alb și Crișul Negru. La ora actuală se înregistrează cote depășite pe valea Holod, Roșia și pe râul Crișul Negru, la Tinca.

Precipitațiile lichide din ultimele 48 de ore, precum și încălzirea vremii, au dus la dislocarea podurilor de gheață de pe suprafața mai multor văi și râuri din bazinul hidrografic Crișuri. Având în vedere aceste fenomene, A.B.A. Crișuri a mobilizat formațiile de lucru din teritoriu pentru a monitoriza cursurile de apă.inundatii-bihor-gheata-4

Astfel, vineri, 3 februarie, au fost semnalate îngrămădiri de gheață pe valea Topa, în localitatea Hidișel, și pe valea Finiș, în localitatea Finiș. Cea mai dificilă intervenție a fost pe valea Finișului, unde s-a impus utilizarea unul buldoexcavator pentru a sparge blocurile de gheață întinse pe o suprafață de 250 m.

De asemenea, în această localitate s-au amplasat preventiv saci de nisip în fața mai multor gospodării, pentru a împiedica scurgerea apelor. Tot vineri, la ora 19:00, în dreptul podului din Ciucea s-au semnalat scurgeri de sloiuri mari, având o grosime de 25-30 cm. Angajații A.B.A. Crișuri au intervenit cu utilaje, căngi și prăjine pentru a debloca scurgerea apei. De asemenea, pe parcursul nopții s-a intervenit și în localitatea Negreni, unde aglomerările de ghețuri au blocat scurgerea apei la un podeț de pe valea Meportoc.

Sâmbătă, 4 februarie, între orele 19:00-21:00, pe valea Topa, în zona Corbești-Ceișoara, angajații A.B.A. Crișuri au semnalat unele canale necadrastrate colmatate. Pe parcursul zilei de ieri, pe râul Barcău, în județul Sălaj, angajații A.B.A. Crișuri au intervenit pentru a elibera albia de îngrămădirile de sloiuri de gheață. De asemenea, s-a intervenit și pe Crișul Alb și valea Vața, în județul Hunedoara.

Timp de 3 zile, 50 de angajați A.B.A. Crișuri au fost mobilizați pentru a asigura scurgerea apelor, iar în perioada următoare se menține un grad sporit de monitorizare a cursurilor de apă pe toată perioada avertizării hidrologice.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !