Codul Muncii combate discriminarea

Codul Muncii combate discriminarea
Pe lângă negocierile colective, salariaţii mai au dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, precum şi dreptul la protecţie împotriva concedierilor nelegale.

Dacă angajatorul are intenţia să facă concedieri colective, trebuie să notifice angajaţilor acest lucru, în scris, a precizat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.

Consultările cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor vor viza metodele şi mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numărului de salariaţi care vor fi concediaţi, precum şi atenuarea consecinţelor concedierii prin măsuri de sprijin.

Salariaţii cu contract individual de muncă pe durată determinată vor beneficia de aceleaşi drepturi ca şi salariaţii angajaţi permanent comparabili, cu excepţia cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.

La încadrarea unor angajaţi cu fracţiune de normă nu mai este necesar un minim de 2 ore pe zi sau de 10 ore pe săptămână. În ceea ce priveşte salariaţii care îşi desfăşoară activitatea noaptea, durata normală a timpului de lucru nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maxim 3 luni calendaristice.

„Vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2008 se probează cu carnetul de muncă. După data abrogării Decretului nr.92/1976, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2008 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă, pe baza înscrisurilor sau a altor probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă”, declară Gheorghe Barbu, ministrul Muncii.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !