Şcolari lăsaţi de izbelişte

Şcolari lăsaţi de izbelişte
ORADEA – Iresponsabilitate, inconştienţă şi nepăsare. Sunt doar câteva dintre adjectivele pe care câţiva puşti de clasa a IV-a cu siguranţă le-au învăţat dar, din păcate, nu din manualul de gramatică, ci le-au fost predate practic de propriii dascăli. Video

Vorbim despre elevii clasei a IV-a D, 15 la număr, de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea. Încă din prima zi de şcoală, micuţii sunt într-o vacanţă continuă. Fenomenul se explică atât prin absenţa dascăliţei, Rodica Ghenţ, care se află în concediu medical, precum şi prin neputinţa sau mai bine-zis nepăsarea de care a dat dovadă conducerea şcolii, dar şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.

Revoltaţi de faptul că îşi trimit odraslele la şcoală ca toţi ceilalţi, părinţii micuţilor s-au plâns de bătaia de joc la care sunt supuşi. „Nu se poate aşa ceva. De săptămâni întregi îmi trimit copilul la şcoală şi nimeni nu stă cu ei. Se bat, îmi vine acasă lovit. Fac tot felul de prostii, aşa cum fac toţi copiii de vârsta lor, şi nu e nimeni măcar să îi supravegheze.

Stau tocmai în Nufărul şi l-am adus la Liceul Pedogogic în ideea că este cel mai bun, dar m-am înşelat foarte tare”, ni s-a plâns mama unui copil, care a preferat să rămână sub protecţia anonimatului pentru a nu-i crea probleme propriului copil. „Suntem singuri de mult timp. A mai venit o doamnă şi a stat cu noi înainte de vacanţă. Au stat şi câteva fete mai mari, dar nu ne place cu ele. Alţii sunt deja la capitolul «Iarna», iar noi suntem numai la «Toamna»”, spune supărată eleva Cristina.

Care pe care
Cum era de aşteptat, cei implicaţi aruncă „pisica” de la unul la altul. „Avem de-a face cu un adult iresponsabil. Doamna Ghenţ este de ani de zile în concediu medical sau fără plată. Am încercat să rezolvăm problema cum am putut, deoarece dânsa este titulară şi nu poţi aduce pe cineva în locul ei, ca mai apoi aceasta să-şi revendice postul. Înainte de vacanţă, la clasă am adus o doamnă învăţătoare pensionară, care a stat numai o săptămână.

De altfel, luni noi ştiam că Rodica Ghenţ vine la şcoală, dar aceasta nu a apărut şi nici nu a anunţat că nu vine. Abia azi am fost informată că şi-a prelungit concediul medical”, a precizat directorul şcolii, Simona Martin. Contactată telefonic, învăţătoarea Ghenţ nu numai că nu a vrut să stea de vorbă, dar şi-a exprimat nemulţumirea faţă de tupeul nostru jurnalistic de a interveni, ameninţând cu darea în judecată. „Cum vă permiteţi să mă deranjaţi?! Eu sunt bolnavă şi sunt în concediu medical, despre care conducerea şcolii are cunoştinţă. Problemele de la şcoală nu mă privesc, nu este treaba mea”, s-a răstit la noi dăscăliţa.

Monstruleţi la Pedagogic?!
Situaţia pare a fi una extrem de dificilă. Nici reprezentanţii IŞJ Bihor nu-i dau de căpătâi. „Din câte am înţeles, în ultimii ani doamna Ghenţ este tot în concedii. Unii profită de anumite aspecte legale, pe care s-au pliat foarte bine”, ne-a declarat Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor. Deşi a fost greu de depistat cine e responsabil pentru faptul că elevii au rămas singuri sau în cele mai fericite cazuri cu practicantele, până la urmă vinovatul a fost depistat: prichindeii.

Da, chiar ei! Se pare că ei sunt vinovaţi, deoarece – spune Negrean – aceştia „sunt foarte indisciplinaţi şi nimeni nu rezistă cu ei. E nevoie de un cadru calificat”, care a mai adăugat că micuţii au ajuns să fie de necontrolat, pentru că până acum li s-au schimbat mai mulţi învăţători! Numai în clasa a III-a, elevii au făcut cunoştinţă cu vreo trei dăscăliţe, care rând pe rând i-au lăsat baltă. După scandal s-a găsit şi o soluţie. De azi, o învăţătoare va veni la clasa acestora.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase