Colecţie privată în Cetate

De Camelia Busu
Gheorghe Costea explică mecanismul unui ceas
Gheorghe Costea explică mecanismul unui ceas - © FOTO: C.B.
Cu o oră înainte de a se da startul în Noaptea Muzeelor, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a organizat vernisajul expoziției „Colecționari orădeni.

Obiecte din colecția privată a artistului Gheorghe Costea”, în corpul A al Palatului Princiar, etaj I, sălile 18-20. Colecționarul Gheorghe Costea împărtășește pasiunea pentru antichități, incluzând în expoziție obiecte diverse din mai multe epoci şi stiluri: ceasuri, obiecte bisericești, litografii și piese de iluminat. Totodată este preocupat de pictura religioasă, predând acest curs la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea. A lucrat în domeniul iconografiei la Palatul Copiilor, timp de 25 de ani.

Pasiunea pentru antichități este de dată recentă, acesta colecţionându-le de numai patru ani. Prețuiește obiectele vechi, care trebuiesc puse în valoare și conservate şi doreşte să transmită şi tinerilor această pasiune. Este o muncă de echipă, pentru că un colecţionar colaborează cu un ceasornicar, cu un tâmplar, cu un restaurator. Printre cele mai valoroase obiecte din colecţie se numără două ceasuri baroc din 1912, cu scripeţi, ceasuri care nu sunt cu lanţuri ci cu sfori din piele şi între obiectele bisericeşti, metaloplastii foarte vechi, lucrate în alamă, şi o icoană gotică veche de 300 de ani, o lucrare realizată cu personaje din porţelan. Expoziția va fi deschisă până în 29 iulie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !