Colegă de studii cu Tony Blair

Colegă de studii cu Tony Blair
Decanul Facultatii de Stiinte Politice si ale Comunicarii, Lia Pop, este prima bihoreanca beneficiara a unei burse Fulbright. Timp de sase saptamâni, profesorul oradean a participat la seminarii intensive la universitati din SUA.

Tema seminariilor a tratat prezenta publica si pluralismul religios. „Discutiile s-au axat pe modul în care vede America pluralismul religios si cum asigura religiei o voce pe scena politica, dar si care sunt bataliile politice pentru a asigura aceasta voce”, spune decanul Lia Pop. Politica si religie


Profesorul oradean crede ca la noi libertatea religioasa nu este în spiritul Legii asigurarii libertatii de constiinta: „Eu în America am avut surpriza sa aflu ca în România functioneaza un centru foarte activ al Bisericii Scientologice. Dupa experienta si modelul american, voi încuraja cel putin 1-2 studenti la Jurnalism sa sustina lucrari de licenta pe tema pluralismului religios, spune decanul. Ca oameni de presa, nu mai putem sustine tendintele secolelor XVII-XIX în materie de libertate religioasa”.

Lia Pop considera ca mediul politic este începator în materie de cooperare cu capii diferitelor biserici. „La rândul sau, mediul religios este reticent la politic si uneori nu stie care sunt regulile casei. Cred ca trebuie sa ne propunem o deschidere pentru toleranta, pentru respectul credintei”, considera profesorul oradean.

Prea multa emotie


Timp de patru saptamâni, cursurile Fulbright s-au derulat la Universitatea Santa Barbara din California. „Pot sa spun ca am vazut ce înseamna sa lucrezi la o universitate foarte bogata. Simplul fapt ca puneai laptop-ul în priza si putea sa descarci toate cartile din California spune multe. Apoi, faptul ca erau trei masini la dispozitia cursantilor în orice moment si pentru orice destinatie”, povesteste Lia Pop. Decanul oradean sustine ca în timpul vizitelor la diverse culte a cunoscut „un mediu tolerant pâna la o limita, la care noi nu putem percepe toleranta”. Bursiera Fulbright spune ca a participat la o slujba în biserica lui Martin Luther King, la care era prezenta si fiica acestuia.

„Era un episcop-femeie. Noi, cei din Slovacia ori Italia, nu pricepeam nimic din ritual. Colegul din Argentina era încântat de faptul ca e foarte emotionant. Pentru noi era prea multa emotie, tot dansul si strigatele specifice ritualului”, spune decanul. Lia Pop spune ca a vazut la fata locului ce înseamna „religie civila, adica patriotism pentru americani”. „La ei, respectul pentru istorie si marile personalitati e uimitor. De exemplu, la mormântul lui Kennedy, o mare de oameni. Americanii au cerut liniste, si pot sa spun ca s-a facut o liniste de mormânt”, sustine decanul oradean.

Ce e Fulbright?


Bursele Fulbright au fost initiate în 1946 de catre senatorul de Arkansas, John William Fulbright, si sunt sponsorizate de Biroul de Afaceri Externe pentru Educatie si Cultura din America. Numai în anul 2004 au fost alocati de catre Guvernul american 144,5 milioane USD, plus alti 37 milioane USD de catre guverne straine. Programul opereaza în 150 de tari. Scopul programului este acela de a spori întelegerea mutuala dintre poporul american si alte tari.

Printre absolventi se numara premierul Tony Blair si prima femeie prim-ministru a Kuweitului, Masuma al Mubarak. Absolventii Fulbright si-au constituit o retea de comunicare pe Internet, contactele între fostii cursanti fiind frecvente.

Bursasiu Veronica