Şcoli cu personalitate juridică

Începând din 1 septembrie, peste 200 de unităţi de învăţământ din Bihor devin instituţii publice cu personalitate juridică, în baza Legii nr. 354/2004, care modifică Legea învăţământului.

Actul normativ stipulează că toate unităţile de învăţământ cu un număr mai mic de 200 de elevi sau minim 100 de preşcolari vor fi reorganizate în cadrul unităţilor cu personalitate juridică.

„Fiecare unitate cu personalitate juridică devine ordonator principal de credite. În acest sens se va angaja câte un contabil în cadrul fiecăruia”, ne-a declarat Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor (IŞJ).

Şcoli cu personalitate

În Bihor vor fi 224 de şcoli cu personalitate juridică, din care 114 şcoli generale, 44 unităţi de învăţământ liceal, 55 grădiniţe şi patru instituţii, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic, Centru Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică şi Palatul Copiilor.

De asemenea, vor mai avea personalitate juridică cinci şcoli speciale şi două şcoli de arte şi meserii. Conducerea executivă a unei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică va fi exercitată de către directorul unităţii de învăţământ, în conformitate cu responsabilităţile şi atribuţiile prevăzute de lege, cu hotărârile şi deciziile Consiliului Local şi Consiliului de Administraţie.

Acesta de pe urmă va fi format din directorul şcolii, directorul adjunct, reprezentanţi ai Consiliului Local, ai Primăriei, părinţilor, elevilor, de cel mult cinci cadre didactice, precum şi din reprezentanţi ai agenţilor economici (unde este cazul).

Un singur director

La nivelul comunelor în care au existat mai multe şcoli cu clasele I-VIII, conducerea acestora va fi exercitată de un singur director, iar activitatea managerială va fi preluată de un profesor coordonator desemnat de director.

„Va fi nevoie de stimulare în acţiunea de conducere printr-un salar atractiv. Indiferent de gradul didactic şi vechimea pe care o au, vor fi încadraţi cu gradul I şi peste 40 de ani vechime”, a precizat Daniel Negrean. Finanţarea acestor şcoli se va face din fonduri alocate prin bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !