Şcolile hunedorene nu-şi folosesc fondurile alocate de stat.

Şcolile hunedorene nu-şi folosesc fondurile alocate de stat.
Deva. Comisii mixte au verificat stadiul de execuţie a lucrărilor de pregătire a unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Hunedoara constituite din ordinul prefectului Dan Aurel Pricăjan.

Comisii mixte au verificat stadiul de execuţie a lucrărilor de pregătire a unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Hunedoara constituite din ordinul prefectului Dan Aurel Pricăjan. Constatările din teren au dus la concluzia că multe şcoli nu şi-au cheltuit banii alocaţi în acest sens de la bugetul de stat în anul 2007.
Comisiile de verificare, formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Autorităţii de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, au acţionat în perioada 24-30 august, în 66 unităţi administrativ-teritoriale cuprinzând cele 202 unităţi şcolare care au primit alocaţii de la bugetul de stat pentru investiţii şi reparaţii.


Comisiile mixte au verificat:
-stadiul fizic de execuţie a lucrărilor finanţate de la bugetul de stat prin HG nr.300/2007, HG nr.454/2007, HG nr.617/2007 şi HG nr. 919/2007;
-stadiul executării lucrărilor de igienizare;
-situaţia autorizării sanitare a unităţilor de învăţămînt preuniversitar.


Cu privire la stadiul fizic de execuţie a lucrărilor finanţate de la bugetul de stat, la nivelul întregului judeţ au fost alocate următoarele sume:
-la HG nr.300/2007-17.995.000 lei
-la HG nr.454/2007- 5.229.000 lei
-la HG nr.617/2007- 1.224,000 lei
-la HG nr.919/2007- 6.808.000 lei
Total alocaţii = 31.256.000 lei


La nivelul celor 202 unităţi şcolare controlate, s-au evaluat cheltuieli realizate cu investiţiile, la nivelul sumei de 12.572.000 lei (40,22% din total alocaţii).
În teritoriu există diferenţe semnificative între unităţile administrativ-teritoriale privind cheltuirea sumelor pentru investiţii în domeniul şcolar preuniversitar, având în vedere şi faptul că sumele alocate pe unităţi şcolare au fost primite ca subvenţii la bugetele locale, iar decontarea şi monitorizarea acestor investiţii au căzut în sarcina aparatului de specialitate al primăriilor locale. Din concluzii, cu privire la realizarea fizică şi valorică (estimată) a investiţilor respective, se desprinde concluzia că multe unităţi şcolare hunedorene nu au folosit banii alocaţi.


Printre motivaţile avansate de reprezentanţii autorităţilor locale privind întârzierea folosirii sumelor primite, unele sunt, în mod evident, obiective:
-neacoperirea integrală a necesarului pe obiectiv (conform devizului de proiect) cu sumele alocate, ceea ce determină reticenţa firmelor de execuţie în angajarea lucrărilor;
-statutul juridic neclar al terenurilor pe care sunt amplasate unele investiţii;
-proceduri de achiziţii publice, elaborate stufos şi absenţa personalului cu pregătire necesară (în special la primăriile din mediul rural) care să execute procedurile respective;
-distribuţia,uneori arbitrară şi fără deplina concordanţă cu nevoile locale, a sumelor alocate de la bugetul de stat.


Alte cauze ale întârzierilor şi nerealizărilor, ţin de:
– managementul slab la nivelul administraţiei locale din unele unităţi administrativ-teritoriale;
-lipsa proiectelor pe obiective;
-calitatea slabă a prestaţiilor unor firme de execuţie.

Comunicat al prefectului Dan Pricăjan

Sanda Bocaniciu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !