Şcolile privatizate, tot mai căutate

Izabella Lengyel
Izabella Lengyel
Deva – Potrivit datelor furnizate de IŞJ, la nivelul judeţului Hunedoara sunt privatizate cinci şcoli şi patru grădiniţe. Părinţii care au copii în aceste şcoli trebuie să plătească o taxă lunară.

La Deva, pentru un copil de la Şcoala Particulară „Samuel”, părinţii plătesc lunar 170 de lei în cazul învăţământului primar, 80 de lei la grădiniţa cu program scurt şi 120 de lei pentru cea cu program prelungit.

Părinţii care au posibilităţi financiare reduse îşi pot duce copiii la Şcoala Particulară „Sfânta Maria” pentru că aici nu costă nimic, copiilor fiindu-le reţinută totuşi alocaţia de stat în valoare de 24 lei.

Şcoala asigură cursuri de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, pe lângă Şcoala de Arte şi Meserii care funcţionează în cadrul aceleiaşi instituţii. Aici, însă, cursurile se fac exclusiv în limba maghiară.

Deşi funcţionează din 1995, Şcoala Particulară „Sfânta Maria” din Deva nu este încă acreditată.

„Din punct de vedere legal şcoala are autorizaţia de încredere. Acesta este pasul final în drumul instituţiei noastre pentru acreditare pentru că acum posibilităţile şcolii s-au multiplicat. O condiţie esenţială pentru a obţine acreditarea finală pentru care avem ca termen anul 2008 este ca patru generaţii de clasa a VIII-a să termine ciclul şcolar”, spune directorul Izabella Lengyel.

Această şcoală a fost înfiinţată special pentru copiii proveniţi din mediile sărace ale judeţului. Părinţii care şi-au înscris copiii aici nu trebuie să plătească nimic pentru că şcoala le oferă gratis rechizite şi uniforme, însă elevii sunt nevoiţi să înveţe limba maghiară pentru că aici toate cursurile se fac în această limbă. Avantajul cel mai mare este că integrarea în colectiv se face mult mai repede. „În ultimii zece ani am observat că integrarea copiilor în şcolile particulare se face mult mai repede decât în şcolile normale. Eu simt că şcolile particulare ar trebui să dea ceva în plus faţă de celelalte. La noi ai mai multă libertate în a-ţi alege cadrele didactice, de a-ţi promova mai uşor managementul propriu”, afirmă directorul şcolii.

Nu ţin cont de religie
Chiar dacă Şcoala Particulară „Samuel” este de confesiune baptistă, sunt acceptaţi toţi copiii, indiferent de confesiunea religioasă. Directorul unităţii de învăţământ, Corina Rusu, spune că la şcoală nu se practică îndoctrinarea.

„În şcoala noastră sunt copii de mai multe confesiuni. Noi oferim informaţie în cadrul orelor de religie. Nu facem doctrina niciunui cult, prezentăm fapte concrete aşa încât fiecare copil îşi va păstra înclinaţiile religioase”.

Numărul copiilor dintr-o clasă este de 25 la grădiniţă şi 15 la şcoală. Fiecare clasă are câte un cadru didactic, iar limba engleză, care se face patru ore pe săptămână la clasele I-II şi şase ore la clasele III-IV, este predată de trei profesori specializaţi.

Pe lângă educaţia oferită copiilor, Şcoala Particulară „Samuel” din Deva susţine cursuri speciale pentru părinţi care învaţă cum să-şi crească şi să-şi educe copiii. Părinţii acceptă acest tip de învăţământ. „Şcolile private sunt un lucru benefic şi odată cu intrarea în Uniunea Europeană fiecare părinte ar trebui să-şi permită să ţină copiii la un program prelungit”, susţine Eliza L.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase