Colinde, cadouri, tradiţii

Colinde, cadouri, tradiţii
REŞIŢA – Crăciunul înseamnă bucurie, bucuria venirii pe lume a pruncului Iisus.

E o sărbătoare a veseliei, a apropierii de cei dragi, a regăsirii tradiţiilor de odinioară. Nimic nu pare să fi schimbat Crăciunul, tradiţiile au rămas aceleaşi, colindele au răsunat în toate satele şi oraşele din judeţ, chiar dacă vremurile pe care le trăim sunt dominate de shopping şi net.

Zăpezile acestui sfârşit de an par să fi ales doar crestele munţilor, lăsând satele şi oraşele descoperite, pradă îngheţului şi gerului. Aşadar, şi copiii din Dognecea şi-au petrecut acest Crăciun fără zăpadă, însă acest lucru nu i-a împiedicat să fie fericiţi şi să îl primească pe Moş Crăciun.

În seara de Ajun copiii au dus vestea Naşterii Domnului în toată comuna, iar în ziua de Crăciun toţi locuitorii comunei au mers, după cum e tradiţia la biserică. „La ţară Crăciunul este minunat, e magic. Păcat totuşi că nu am avut parte de zăpadă!“, spune Elena Ardeţ, din Dognecea.

În seara de Ajun în comună se auzea doar ecoul colindelor. Copiii satului au plecat să ducă vestea Naşterii Domnului la toţi creştinii. Tradiţia spune că cel ce primeşte colindul va fi binecuvântat şi va avea numai noroc în anul ce urmează.

Pe vremuri, cei mici se îmbrăcau în hainele de duminică, costume populare tradiţionale, îşi puneau o straiţă pe umăr şi ieşeau în ceată, la colindat. De Crăciun însă, străzile comunei au fost pustii pentru că toţi şi-au petrecut sărbătorile în familie. Şi ce poate fi mai frumos decât un Crăciun în familie! Aşa a petrecut Crăciunul şi familia Breaz din Ocna de Fier. Trei băieţi şi trei fete, şase copii, ei sunt comoara familiei şi tot ei sunt cei care dau strălucire Sărbătorii Naşterii Domnului. Astăzi însă, peisajul este complet schimbat însă mesajul este acelaşi.

Crăciun pe ritmul muzicii

O parte din reşiţeni au hotărât să sărbătorească Naşterea Domnului prin dans şi voie bună. Aşa se face că în seara de ajun, după ce au fost alături de cei dragi, au mâncat cozonac şi au primit colindători, câteva sute de reşiţeni au venit la discotecă. Cu mic cu mare, cu cei dragi sau fără, discotecile au devenit la un moment dat aproape neîncăpătoare. Persoane de toate vârstele au ales acest mod de a sărbători şi s-au distrat de minune.
Colinde, slujbe
La Kaos Klub de exemplu, toate mesele au fost rezervate însă nimeni nu a stat aşezat mai mult de 10 minute deoarece muzica şi voia bună i-a cuprins pe toţi cei prezenţi care au ţinut ocupat mai tot timpul ringul de dans. Petrecerea a durat toată noaptea, iar ultimii petrecăreţi au părăsit discoteca abia în zorii zilei de Crăciun.

Grupul vocal „Flori de Semenic“, alcătuit din elevi ai claselor a III-a B de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade“ şi a IV-a D de la Şcoala Nr. 7 Reşiţa au prezentat, duminică, un recital de colinde la Catedrala Ortodoxă Reşiţa Montană (Cartier Muncitoresc).

În faţa unui auditoriu numeros, prezent la sfârşitul slujbei în catedrală, copiii au interpretat mai multe colinde, ajutaţi fiind de interpreta de muzică populară Mirela Pistrilă, care a îndrumat şi a însoţit grupul vocal în toată această perioadă la mai multe obiective unde copiii au colindat.

Anca Preda

Oana Copoceanu

oana.copoceanu@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !