Color şi alb-negru la Foto Art

Atelierul de arta fotografica – dupa cum a denumit Galeria Foto Art din Oradea Ligia Mirisan, directorul Directiei pentru Cultura Bihor – are pe simeze, din ce în ce mai frecvent, oaspeti din diferite colturi ale lumii. O noua expozitie confirma legaturile strânse pe care le au membrii Fotoclubului Nufarul cu artisti fotografi din celelalte tari.

Cei doi invitati, prezenti în galerie cu 72 de instantanee, vin din doua lumi diferite, dar demonstreaza, în opinia gazdelor evenimentului, ca arta „poate depasi orice bariere, având capacitatea de a aduce oamenii aproape, datorita modului sau de exprimare universal”.

Un evreu de origine româna, Armand Beraru, si un austriac, Lothar Schorg, prezinta doua moduri diametral opuse de a vedea lumea prin intermediul obiectivului aparatului de fotografiat.

Ferestre si metafore

Vernisajul expozitiei a fost deschis de presedintele Clubului Nufarul, Stefan Toth, care a cedat cuvântul criticului de arta dr. Ramona Novicov, persoana cea mai în masura sa desluseasca mesajul imaginilor expuse.

Pe când Beraru prezinta câteva „ferestre spre o lume aproape si nu prea, a Israelului, a unei viziuni de tip israelit cu o amprenta aparte, iconoclasta si plina de culoare”, pe atât de diferit se exprima colegul sau.

Austriacul Schorg introduce acea poanta, o „metafora încifrata într-o imagine cotidiana, desprinsa din viata de zi cu zi, care arunca un mic semn de întrebare ce trezeste interesul” tocmai prin monocromatismul exponatelor.

Desi cei doi artisti fotografi nu au fost prezenti din motive bine întemeiate, au transmis prin intermediul a doi consilieri câte o scrisoare prin care multumesc conducerii fotoclubului oradean pentru onoarea de a fi putut expune la Oradea.

La eveniment a fost prezent si Teodor Felix Koppelman, presedintele Comunitatii Evreiesti din Oradea. Momentul muzical a fost oferit de Thurzo Sandor Jozsef, membru al Cvartetului „Varadinum”.

 

Laura Voicu

Taguri: