Colterm scumpește gigacaloria, Primăria Timișoara crește subvenția pentru timișoreni

De Roxana Deaconescu
Colterm scumpește gigacaloria, Primăria Timișoara crește subvenția pentru timișoreni
© foto: arhivă
Crește iarăși prețul gigacaloriei la Timișoara, dar timișorenii care încă mai sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire nu vor simți scumpirea. Primăria mărește din nou subvenția acordată din bugetul local pentru ca oamenii să nu fie afectați de mărirea tarifului cu aproape 60 de lei.

Conducerea Colterm cere consilierilor locali din Timișoara să aprobe un nou tarif local al energiei termice livrată de compania de termoficare, modificat ultima dată prin HCL 392/2017. Dacă aleșii sunt de acord, gigacaloria se scumpește din 1 ianuarie 2019 și ajunge la 402,10/MWh cu tot cu TVA. Acestea este prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate de către compania de termoficare. Prețul local al energiei termice facturată populației ajunge la 208,12 lei/MWh inclusiv TVA începând din 1 ianuarie 2018, conform proiectului de hotărâre ce ajunge pe mesele consilierilor locali.

Toate prețurile care compun prețul final al energiei termice livrate consumatorilor au fost exprimate acum în lei/MWh (n.r. Megawatt), pentru că, explică oficialii Colterm, tarifele avizate de ANRE sunt exprimate în aceeași unitate de măsură, la fel ca și indicațiile contoarelor de energie termică.

„Considerăm necesară modificarea/ajustarea prețului local al energiei termice livrată de Colterm de la valoarea de 342/64 lei/MWh cu TVA la valoarea de 402,10 lei/MWh cu TVA. În aceste condiții, pentru păstrare constantă a prețului de facturare la populație, ca măsură de încurajare a abonării la compania locală de termoficare, se impune creșterea subvenției de la 134,56 lei/MWh la 194,02 lei/MWh, adică cu 59,46 lei/MWh cu TVA inclus”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Prin urmare, Primăria Timișoara mai scoate încă aproape 60 de lei pe fiecare MWh consumat de timișorenii care au rămas racordați la sistemul centralizat de încălzire.

Explicațiile Colterm

„Prețul actual al energiei termice livrată consumatorilor din sistemul centralizat este de 398,49 lei/Gcal, respectiv 34264 lei/MWh (1Gcal = 1,163 MWh). Acest tarif este alcătuit din prețul mediu de producere al energiei termice, la care se adaugă tarifele de transport, distribuție și furnizare. În acest moment, comparativ cu cheltuielile luate în calcul la fundamentarea prețurilor în vigoare, cheltuielile variabile (combustibilii, energia electrică, certificatele de emisii de gaze cu efect de seră) au suferit creșteri importante”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit oficialilor Colterm, prețul gazelor naturale a crescut cu 22,4%, iar prețul energiei electrice s-a majorat cu 40%, în timp ce prețul certificatelor de CO2 (EUA) a crescut de peste patru ori, depășind în momentul de față valoarea de 20 euro/EUA.

„Având în vedere aceste creșteri ale cheltuielilor variabile, inflația, dar și scăderea drastică a cantității de energie termică livrată consumatorilor (care conduce la majorarea cheltuielilor unitare fixe), în urma calculelor efectuate pentru o nouă fundamentare a prețurilor de producere, respectiv a tarifelor de transport, distribuție și furnizare a energiei termice s-au obținut următoarele rezultate: creșterea prețului mediu de producție cu 15,8%, creșterea tarifului de transport cu 31,9% și creșterea tarifului de distribuție și furnizare cu 13,0%”, mai scrie în proiect.

Totodată, la fundamentarea prețului pentru energia termică s-au avut în vedere și pierderile tehnologice (pentru rețeaua de transport și pentru rețeaua de distribuție).

De altfel, Colterm are deja un plan pentru a scăpa de pierderi. Este vorba despre un plan de retehnologizare, prin care societatea de termoficare vrea să atragă 28 de milioane de euro de la UE pentru a reabilita aproximativ 30 de kilometri de rețele de transport și distribuție. Acest lucru duce însă și la creșterea prețului la gigacalorie, care în 2021 ar trebui să se scumpească cu 20,7%. Detalii găsiți AICI!

Ultima scumpire a gigacaloriei s-a făcut în urmă cu un an. Mai exact, în noiembrie 2017 consilierii locali au fost de acord cu majorarea prețului de la 374,26 lei/Gcal cu TVA la 398,49 lei/Gcal cu TVA. Iar pentru că diferența dintre prețul de producție și cel de facturare o plătește primăria, subvenția a fost mărită de la 132 lei/Gcal la 156 lei/Gcal.

Potrivit oficialilor societății de termoficare, Colterm mai are aproximativ 60.000 de clienți în Timișoara.

Articole pe aceeași temă:

Timișorenii care încă sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare plătesc un preț constant la gigacalorie, care nu s-a mai scumpit de ceva vreme pentru ei. Prețul energiei termice a crescut, dar primăria a mărit subvenția acordată timișorenilor, însă nu se știe cât timp va mai putea fi aco...
Societatea de termoficare a Timișoarei are un plan de retehnologizare și vrea să atragă și 28 de milioane de euro de la UE, pentru a reabilita aproximativ 30 de kilometri de rețele de transport și distribuție. Acest lucru duce însă și la creșterea prețului la gigacalorie, care în 2021 ar trebui să s...
Timișorenii care au rămas racordați la sistemul centralizat de încălzire nu vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru căldură în acest sezon, deși a crescut prețul gigacaloriei la Timișoara. Consilierii locali au decis mărirea subvenției acordate de primărie, cu peste 2 milioane de euro. În tota...0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !