Colţul specialistului – ATUNCI ŞI ACUM

2Comentarii
Colţul specialistului – ATUNCI ŞI ACUM
Este vizibil cu ochiul liber că ceea ce era ATUNCI nu mai este ACUM. ATUNCI înseamnă în urmă cu câteva luni, în vară, când nu era nici urmă de criză financiară, imobiliarele păreau în floare împreună cu toate domeniile conexe. Companiile erau optimiste şi nu întrezăreau probleme de creştere sau de lichiditate, iar alegerile erau relativ departe.

ACUM, în prezent, de câteva săptămâni încoace se vorbeşte de o grămadă de crize: financiară, economică, politică, socială, administrativă, imobiliară. În plus, a venit toamna, companiile „şi-au numărat bobocii” şi în multe cazuri sunt mai puţini decât se aşteptau, iar perspectivele sunt şi ele cum sunt.

 

În lunile următoare, multe companii vor apela la bănci pentru credite, fie că este vorba de prelungirea sau majorarea liniilor de credit existente, fie pentru alte nevoi de creditare noi, pentru capital de lucru sau investiţii. În multe cazuri companiile vor fi surprinse de atitudinea total diferită a băncilor ACUM faţă de ATUNCI.

 

ATUNCI, pentru un credit nou de câteva sute de mii de euro ar fi venit la negocieri un director important din Bucureşti. ACUM, o solicitare de credit nou dă fiori reci conducerilor multor bănci.

 

ATUNCI, băncile erau la coadă în audienţe la directorii companiilor, cu oferte tentante de credite noi sau refinanţări, şi de multe ori nu îi primea nimeni. ACUM, ofertele băncilor „s-au evaporat” peste noapte, iar directorii de companii care caută credite primesc de multe ori răspunsuri evazive sau promisiuni care nu se materializează.

 

ATUNCI, multe bănci ar fi refinanţat orice credit aflat la concurenţă fără să stea să se gândească la garanţii, costuri, profitabilitate, risc etc. ACUM, refinanţările au devenit o raritate, toate băncile se tem să nu refinanţeze companii de care concurenţa vrea să se scape.

 

Ce s-a întâmplat?

 

Băncile au trecut de la o optică accentuată pe care o aveau ATUNCI, la o optică prudentă ACUM, din cauza faptului că le este mai greu să obţină lichidităţi pe care să le plaseze în credite. ACUM, băncile analizează cu mare atenţie solicitarea de finanţare a companiei, indicatorii financiari, perspectivele şi, nu în ultimul rând, garanţiile. ACUM, băncile preferă să finanţeze companii pe care le cunosc, în primul rând. Creditele pentru clienţi noi sunt analizate foarte atent şi durează mai mult decât ATUNCI. Refinanţările sunt cu totul accidentale ACUM.

 

În concluzie, companiile care au nevoie de credite bancare ar fi indicat să acţioneze din timp. În condiţiile actuale este indicat să se înceapă procedura de obţinere a creditului cu măcar şase săptămâni înainte de data la care se doreşte utilizarea banilor.

 

CE ERA ATUNCI NU MAI E ACUM!

 

Liviu Sav - administrator InfoCredit SRL, membru al Asociaţiei Contabililor Certificaţi din Marea Britanie (ACCA)

liviusav@ymail.com2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor