Colţul specialistului – Ştiţi cum să economisiţi?

Colţul specialistului – Ştiţi cum să economisiţi?
În condiţiile financiare actuale, implementarea normelor BNR de limitare a creditării şi criza internaţională de lichidităţi, tot mai multe bănci se bat pentru economiile dvs. prin diverse produse de economisire. Dar produsele băncilor nu sunt singurele produse de economisire la care puteţi apela.

În continuare veţi găsi o enumerare şi o scurtă prezentare a câtorva dintre produsele de economisire tradiţionale sau produse care au şi o componentă de economisire.

 

Depozitul la termen pe diverse perioade. Are avantajul unui câştig garantat mai ridicat decât în cazul altor produse, dar banii sunt imobilizaţi pe toată perioada depozitului, altfel se obţine doar o dobândă la vedere. În plus, la momentul retragerii banilor, banca va reţine un impozit de 16% la dobândă. Mai este foarte important de ştiut că începând cu data de 15 octombrie 2008, conform OUG nr. 129/14.10.2008, plafonul de garantare pe deponent garantat persoană fizică (rezidentă sau nerezidentă) şi pe instituţie de credit s-a majorat la echivalentul în lei al 50.000 euro, în timp ce plafonul de garantare pe deponent garantat persoană juridică şi pe instituţie de credit a rămas la echivalentul în lei a 20.000 euro.

 

Cont curent cu dobandă de depozit. Este un produs diferit ca şi denumire şi caracteristici de la bancă la bancă, dar ca prinicipiu, oferă o dobândă comparabila cu cea de la depozitele clasice. Mai mult, banii pot fi retraşi în orice moment, iar câştigul nu este impozabil. Şi aceste sume sunt garantate în limita a 50.000 euro.

 

Produse de economisire-creditare, oferite de băncile pentru locuinţe, au două componente: în prima fază clientul economiseşte prin depuneri succesive de bani, urmând ca în a doua fază să obţină atât banii economisiţi cu dobândă aferentă, cât şi un împrumut pentru achiziţia de locuinţe.

 

Titlurile de stat, oferite de societăţile de investiţii financiare, sunt produse cu câştiguri mai mici decât depozitele, dar sunt garantate integral, inclusiv dobânda, de către stat.

 

Fondurile de investiţii, oferite de societăţile de administrare de active, sunt produse mai complexe şi care implică riscuri diferenţiate în funcţie de modul de investire a economiilor dvs. În general, fondurile care investesc în produse cu venituri fixe şi relativ sigure (titluri de stat, obligaţiuni municipale, depozite) au riscuri nesemnificative. Fondurile care investesc în acţiuni sau în diverse active au un risc relativ crescut.

 

Fondurile de pensii facultative, oferite de societăţile de asigurare, sunt produse bazate pe depuneri succesive de-a lungul unei perioade de timp pentru acumularea unei sume de bani ce va putea fi folosită la pensie.

 

În alegerea unui produs de economisire este foarte important să înţelegeţi următoarele caracteristici ale produsului respectiv: suma minimă care poate fi depusa iniţial, câştigul pe care îl aduce şi siguranţa câştigului, perioada de imobilizare a banilor, ce modificări se pot face pe parcurs, riscul pe care îl implică.

 

Liviu Sav, administrator InfoCredit SRL, membru al Asociaţiei Contabililor Certificaţi din Marea Britanie (ACCA)

liviusav@ymail.com0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !