Comedie amară despre politică, marca Marian Crişan

De Veronica Bursaşiu
Comedie amară despre politică, marca Marian Crişan
Un politcian de rang înalt, fost ministru, caută imunitate la Bruxxeles şi se stabileşte la Salonta. E subiectul noului film a lui Marian Crişan.

„Berliner” filmul lui Marian Crişan, a primit finanțare în sesiunea de anul trecut a concursului organizat de Centrul Național al Cinematografiei. Numele regizorului salontan apare într-o galerie elitistă alături de Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Andrei Gruzsniczki, Sinișa Drăgin și Stere Gulea la categoria „lungmetraj de ficţiune”. Berliner, scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache, s-a clasat al III-lea la această secţiune. Este considerat de autori drept o comedie „ușor amară” despre politicieni, care a obținut o finanțare de la CNC de 1.232.800 lei, bugetul total al filmului fiind insă estimat la 900.000 euro.

Conform proiectului depus la CNC, acţiunea din Berliner poate fi rezumată astfel: „E sfârşitul verii. Mocanu, un politician din Bucureşti, la 50 de ani, fost ministru şi actual candidat la alegerile europarlamentare, soseşte într-o mică localitate din Ardeal- Salonta . Misiunea lui este clară: să prindă un loc călduţ la Bruxelles, unde poate gusta din plin relaxarea funcţionarului aflat la un pas de pensie. Pentru a reuşi, planul implică o mişcare cameleonică: să intre sub pielea unui localnic, pentru a arăta alegătorilor că se identifică cu aceştia. Cobaiul este găsit: o familie de ardeleni cuminţi, Viorel și Rodica Gherman. Mocanu va trăi alături de aceştia, încercând să se facă plăcut şi să impresioneze alegătorii din zonă. Originea sa moldovenească, trădată printr-un accent savuros pe care şi-l dezlănţuie când la nervi, când la bucurie, ridică o piedică în calea adaptării sale.

În acţiunea sa, Mocanu este însoţit de Adi, un tânăr specialist în crearea imaginii publice a unui politician, şi de Domnul Tibi, pe post de şofer şi om bun la toate”.Produs de Mandragora și Anca Puiu, proiectul este programat să fie filmat în primăvara anului viitor. Mandragora caută în prezent parteneri de co-producție în România și în străinătate, iar acum, conform Cineuropa negociază cu companiile de producție din Republica Cehă și din Germania. La fel ca şi în lungmetrajul precedent „Orizont” povestea este strâns legată de întâmplări din viața reală din România: Mocanu, fost ministru ar putea fi condamnat pentru corupţie, dar pentru a scăpa de justiţie, caută imunitate la Salonta, sperând că va convinge comunitatea să-l voteze europarlamentar.
Marian Crișan a declarat pentru Cineuropa că scopul său principal atunci când a scris Berliner a fost să studieze politicianul -„ un tip de persoană pe care o vedem doar la televizor, ca un personaj de film.

Nu contează cât de realist e, un film este un film. Berliner vorbește în primul rând despre natura umană. Chiar dacă personajul este un politician, el are sentimente, emoții și o viață privată”. Filmul poate fi descris ca o comedie – ca Morgen- filmul de debut a lui Crișan, câștigător al Premiului Special al Juriului la Locarno 2010- dar scopul său principal nu a fost să facă o comedie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !