Comemorarea unui „bătrân” înțelept

De Alexandru Guiaș
Comemorarea unui „bătrân” înțelept
Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea a participat la comemorarea epicopului Grigore Maior.

Comemorarea a avut loc la mplinirea a 300 de ani de la naşterea lui Grigore Maior și s-a ținut la Tășnad (Satu-Mare). Omagierea a început cu depunerea de coroane la bustul ierarhului din centru oraşului şi cu alocuţiunile lui Vasile Mitraşcă (primarul oraşului) și a lui Viorel Câmpean de la Biblioteca Judeţeană din Satu Mare. A fost oficiat un parastas la Biserica din Sărăuard, biserica ctitorită de Grigore Maior. La eveniment au luat parte Ioan Aurel Pop (rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca), Ovidiu Ghitta (decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai”), Aurel Ardelean (preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad).

Cu această ocazie la Casa de Cultură din Tăşnad a fost lansat volumul „Episcopul greco-catolic Grigore Maior la 300 de ani de la naştere”, unde a fost evocată personalitatea ierarhului. Cu acest prilej, Virgil Bercea a ţinut un discurs la începutul căruia a rostit un citat al Papei Francisc: ”Această civilizaţie contemporană poate avansa doar dacă va şti să respecte cumpătarea şi înţelepciunea bătrânilor” (Papa Francisc 4 martie 2015).

8comemorare grigore maior1

“Suntem aici pentru a comemora un bătrân, cu ghilimelele de rigoare, un bătrân, pe episcopul Grigore Maior, care s-a impus prin cumpătare, judecată şi înţelepciune. Suntem aici pentru a comemora un bătrân al secolelor trecute care în siajul trecerii prin lume a lăsat o urmă de neşters pentru istoria noastră. Suntem aici pentru a comemora un bătrân care a studiat şi el la Roma şi, a ştiut să trimită şi pe alţii în Cetatea Eternă pentru ca şi aceştia să descifrezed bătrâne hrisoave în arhivele Vaticanului”, a precizat în discursul său episcopul de Oradea. Episcopul Grigorie Maior i-a trimis la studii peste hotare pe Gheorghe Şincai sau pe un Petru Maior, cei care vor deveni în timp corifei ai ”Şcolii Ardelene”. Bazele înfiinţării Academiei Teologice de la Blaj aparține tot lui Grigore Maior.

În încheierea discursului Virgil Bercea a spus că “… Civilizaţia contemporană poate avansa doar dacă ştie de unde vine ”priviţi la înaintaşii voştri” spune Sfântul Pavel şi, nu uitaţi nici cuvintele Papei care ne îndeamnă să respectăm cumpătarea şi înţelepciunea bătrânilor pentru a avea o perspectivă”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !