Comerţul cu amănuntul în scădere

Comerţul cu amănuntul în scădere
Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a scăzut în decembrie cu 6,1% faţă aceeaşi lună din 2008, mai ales ca urmare a scăderii semnificative a vânzărilor de carburanţi, precum şi a declinului vânzărilor de mărfuri nealimentare şi alimentare, a anunţat, miercuri, Institutul Naţional de Statistică.

Datele exclud vânzările de autovehicule şi motociclete şi sunt ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. În serie brută, declinul a fost de 8,5%, faţă de decembrie 2008.

În noiembrie, a doua lună din trimestrul IV, declinul – în termeni anuali – era de 9%, tot în date ajustate sezonier.

În ultima lună a anului trecut, cea mai importantă scădere a fost înregistrată în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, de 15,4%, urmată de reducerea cu 10,9% a vânzărilor de bunuri nealimentare şi cu 5,1% a celor de produse alimentare, băuturi şi tutun.

Faţă de noiembrie, afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, au scăzut pe ansamblu cu 5,6% în decembrie, după ce vânzările de produse alimentare, băuturi şi  tutun s-au diminuat cu 2,7%, iar cifra de afaceri din vânzările de produse nealimentare s-a redus cu 10,9%.

În schimb, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 4,6% faţă de luna precedentă.

În serie brută, în schimb, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a fost mai mare pe ansamblu în decembrie cu 9,6% faţă de noiembrie.

În 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 10,4%, după diminuările semnificative înregistrate de comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-19,1%) şi vânzările de produse nealimentare (-9,4%). În plus, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 3,3%.

În serie brută, scăderea pe ansamblu a fost de 10,3% în 2009 faţă de 2008.

 

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !