Comisarii Gheorghe Ratiu si Gabriel Varga, eliberati

De Cristian Horgoș
Comisarul Gheorghe Raţiu
Comisarul Gheorghe Raţiu
Pe motiv de „incompatibilitate”, Curtea de Apel a dispus rejudecarea propunerii de arestare la Tribunal.

Curtea de Apel (CA) Oradea i-a eliberat marti pe comisarii de mediu Gheorghe Raţiu şi Gabriel Varga, casând mandatele de arestare preventivă decise joia trecută de Tribunalul Bihor.

Motivaţia eliberării? Judecătorii CA Oradea au considerat întemeiată observaţia avocaţilor inculpaţilor, şi anume că judecătoarea Tribunalului care a emis mandatele de arestare era în incompatibilitate întrucât tot ea avizase şi interceptările ambientale ale celor doi inculpaţi, autopronunţându-se astfel despre vinovăţia comisarilor de mediu.

S-a ştiut incompatibilă

Dealtfel, după cum a mai subliniat avocatul Răzvan Doseanu, judecătoarea chiar depusese o cerere de abţinere înainte de a judeca propunerea DNA de arestare preventivă. Însă cererea i-a fost respinsă.

Dincolo de viciul de procedură, apărătorul Doseanu s-a referit şi la aspecte de pe fondul cauzei. „Fotografiile sunt neclare. În interceptări cei doi nu pretind nimic. În ce îl priveşte pe clientul meu, Gabriel Varga, i s-au reţinut în sarcină două acuzaţii de corupţie pe baza a două mesaje SMS primite de la denunţător dar la care nu dat curs. De pildă, într-unul din ele îi pretindea «să-mi aduci înapoi înapoi o mie de lei». Oricine poate trimite orice fel de mesaje, dar aceasta nu înseamnă că destinatarul e vinovat de ceva”, a declarat Răzvan Doseanu. „I-ar fi putut trimite şi un SMS cum că a omorât-o pe Elodia. Dar aşa ceva nu demonstrează nimic”, a mai explicat Doseanu.

Acuză arestul tardiv

Apărătorul comisarului Gabriel Varga a mai invocat şi necesitatea egalităţii de tratament juridic faţă de cele nouă persoane cercetate în dosar. Ideea a fost întărită şi de apărătorii comisarului Gheorghe Raţiu, avocaţii Bogdan Bodea şi Cristian Domocoş. Astfel, aceştia au precizat că procurorii DNA au amânat arestarea luni de zile, cerând-o doar când nu au mai avut probe de administrat.

Pe baza pledoariilor, magistraţii CA Oradea au dispus rejudecarea cererii de arestare la nivelul Tribunalului, de către un judecător care să nu se afle în incompatibilitate.

Reamintim că DNA a formulat mai multe capete de acuzare faţă de comisarii Raţiu şi Varga, pentru fapte datate în perioada ianuarie – aprilie 2012.

În plus, Varga a mai fost acuzat că pe 11 septembrie 2012 ar fi pretins şi primit o mie de lei de la administratorul unei firme „invocând pretinse nereguli în legătură cu documentele societății comerciale controlate”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !