Comisie publică de anchetă

Premierul israelian Ehud Olmert
Premierul israelian Ehud Olmert
Premierul israelian Ehud Olmert a recunoscut pentru prima dată că au existat unele eşecuri în războiul împotriva Hezbollah. Însă bilanţul conflictului este în ansamblu pozitiv pentru ţara sa, a apreciat şeful executivului de la Ierusalim.

Premierul israelian a anunţat constituirea unei comisii publice de anchetă a erorilor din acest război. Totodată, Olmert a promis să-i aducă în ţară pe cei doi soldaţi capturaţi pe 12 iulie de Hezbollah. 

Comisia publică de anchetă va fi prezidată de Nahoum Admoni, fost şef al Mossadului şi va examina conduita guvernului în timpul războiului dar şi alte aspecte ale operaţiunilor militare.

Această decizia a fost sever criticată de opoziţie, dar şi de jurişti, din cauza prerogativelor diminuate pe care le are o comisie publică de anchetă. O comisie de stat ar fi fost mai credibilă pentru că membrii săi sunt numiţi de preşedintele Curţii Supreme, ceea ce îi garantează independenţa.

În opinia lui Olmert, însă lucrările ar dura, astfel, prea mult ceea ce ar destabiliza clasa politică şi militară. Potrivit unui recent sondaj al Institutului Dahaf, 57 la sută dintre israelieni preferă instituirea unei comisii guvernamentale, care să caute nu vinovaţii, ci cauzele eşecului în război. Iar învăţămintele ar trebui însuşite cât mai rapid în vederea unui viitor conflict armat. Î

n Israel, popularitatea premierului Ehud Olmert, a ministrului apărării Amir Peretz şi a şefului statului major, Dan Haloutz este în continuă scădere. Toţi trei sunt ţinta unei mişcări de protest iniţate de militarii în rezervă care le cer să demisioneze.

Analiştii apreciază însă că Olmert are şanse să revină în preferinţele populaţiei. Pentru că desfăşurarea trupelor ONU şi a armatei libaneze la graniţa de sud constituie o garanţie serioasă a securităţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !