Comision zero la retragerea de numerar

Reactualizat la:
Comision zero la retragerea de numerar
Băncile vor fi obligate să elimine comisioanele pe care le practică la conturile de plăţi de bază. Gata cu comisioanele de retragere, comisioanele de interogare sold şi comisioanele de administrare ale conturilor percepute de bănci.

S-au dus vremurile când băncile îşi ascundeau comisioanele pentru a nu putea fi comparate cu ale concurenţei. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), băncile vor fi obligate să elimine comisioanele pe care le practică la un cont de plăţi de bază pentru deschiderea, administrarea sau închiderea contului, dar şi pentru depunerea sau retragerea de bani din cont ori pentru plata cu cardul pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv online.

Gratuit

Proiectul de act normativ menţionează că aceste servicii vor fi oferite în mod gratuit titularului de cont indiferent de numărul de operaţiuni efectuate. În cazul retragerilor de numerar, scutirea de comisioane este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, atât la ghişeul băncii, cât şi la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al instituţiei de credit.

În cazul în care banca percepe comisioane, acestea trebuie să fie rezonabile, adică să ţină cont de nivelurile veniturilor naţionale şi de comisioanele medii percepute de instituţiile de credit pentru serviciile furnizate privind conturile de plăţi.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că prin acest act normativ „se doreşte transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei 2014/92/UE, respectiv crearea cadrului legal naţional cu privire la drepturile şi obligaţiile consumatorilor şi ale prestatorilor de servicii de plată atunci când se prestează servicii de plată aferente unui cont de plăţi, respectiv aspecte referitoare la transparenţa şi comparabilitatea comisioanelor percepute consumatorilor pentru conturile de plăţi deţinute de aceştia, la schimbarea conturilor de plăţi, la facilitarea deschiderii transfrontaliere de conturi de plăţi, precum şi la deschiderea şi utilizarea conturilor de plăţi cu servicii de bază”.

Proiectul ANPC conţine şi prevederi referitoare la comparabilitatea comisioanelor aferente unui cont de plăţi şi la schimbarea conturilor de la o bancă la alta sau în cadrul aceleiaşi bănci. O altă prevedere a actului normativ este înfiinţarea a cel puţin unui site pentru compararea comisioanelor, independent din punct de vedere operaţional de prestatorii de servicii de plată, care, potrivit proiectului, poate fi administrat de o autoritate publică sau de asociaţiile de consumatori luate în evidenţa de ANPC care desfăşoară de cel puţin trei ani activităţi în domeniul protecţiei consumatorilor de servicii financiar – bancare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !