Comoară romană din argint descoperită de un polițist în Bihor

De Camelia Busu
Reactualizat la:
19Comentarii
Comoară romană din argint descoperită de un polițist în Bihor
Cristian Rusu a descoperit o comoară formată din 64 bucăți denari romani republicani din argint.

Cristi Rusu, criminalist la Poliţia Oraşului Aleşd, a mai descoperit o comoară din argint. Anul trecut devenea cunoscut, alături de Florin Avram, pentru o comoară formată din 379 de monede din argint descoperit spre Valea Morii. Apoi cei doi bihoreni, amândoi posesori cu autorizaţie a unor detectoare de metale, au mai găsit o fibulă dacică din argint.

Doi tineri bihoreni, pasionați de istorie și legende, au descoperit o comoară în pădurea Peștiș, pe Valea Morii. Florin Avram și Cristi Rusu, ambii din Aleșd, au întrunit condițiile legale necesare și și-au achiziționat un detector de metale pornind în vânătoarea de comori. Cei doi doreau să găs...
Florin Avram și Cristi Rusu recidivează. La nici jumătate de an după ce au descoperit o comoară formată din 379 de monede din argint, cei doi bihoreni au găsit o fibulă dacică din argint. Descoperirea a fost realizată lângă Aleșd, cu ajutorul detectorului de metale, la o adâncime de aproximativ ...

De data aceasta Cristi Rusu a fost singur când, duminică, 19 mai, pe raza comunei Borod, într-o zonă împădurită de pin, a descoperit alte monede de argint. Cristi Rusu povesteşte că nu a mers ţintit spre acel loc, ci intuitiv.

O parte dintre monede le-a descopeirt la suprafaţă, o parte erau îngropate. A trebuit să sape pe un perimetru de circa 25-30 de metri patraţi pentru a le scoate pe toate la suprafaţă.

Criminalistul Cristi Rusu ©

Marți, Cristi Rusu se va întâlni cu dr. Marinel Roşu – expert arheologie de la Direcţia Județeană pentru Cultură Bihor pentru a-i preda cei 64 denari romani republicani din argint spre evaluare şi datare.

Cât despre comoara de monede descoperită anul trecut, încă nu s-a încheiat evaluarea ştiinţifică şi financiară a tezaurului, după cum spune Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

De altfel, conform legii, de la momentul descoperirii, muzeul are la dispoziţie doi ani prentru a face aceste evaluări. Şi cum experţi pe monede romane sunt puţini în ţară şi procesul de evaluare durează, un specialist de la Cluj încă se ocupă de aceste evaluări.

Tot conform legii, în cazul descoperirii tezaurelor, recompensa se poate stabili în funcţie de evaluarea financiară făcută de către un expert financiar, la care muzeul apelează, putându-se acorda până la 30% din valoare descoperitorilor, iar dacă sunt şi valori excepţionale, se mai poate adăuga un procent de 15%.

Această recompensă va fi acordată din bugetul Muzeului Ţării Crişurilor.

Cele 64 bucăți de denari romani republicani din argint vor fi predate la Muzeul Țării Crișurilor, pentru a se stabili exact perioada din care acestea provin. La muzeu se află expuse și preedentele două comori descoperite de Cristian Rusu.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor