Compania de Apă Oradea câştigă procesul cu Biharia

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
Compania de Apă Oradea câştigă procesul cu Biharia
Decizia a fost dată de Judecătoria Oradea, cu drept de apel atât pentru executare cât şi pentru suspendarea executării.

Judecătoria Oradea a dat liber la executarea silită a Comunei Biharia de către Compania de Apă Oradea, pentru suma de aproximativ un milion de lei. Instanţa „respinge ca nefondată contestaţia la executare şi cererea de suspendare a executării silite formulate de contestatoarea Comuna Biharia, în contradictoriu cu intimata Compania de Apă Oradea, în prezentul dosar(…). Respinge cererea contestatoarei privind obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, în ceea ce priveşte contestaţia la executare şi cu apel în termen de 5 zile de la comunicare, în ceea ce priveşte cererea de suspendare a executării silite, căile de atac se depun la Judecătoria Oradea”, este decizia pronunţată în şedinţa publică, în 19 decembrie 2016.

Directorul Companiei de Apă Oradea a salutat, miercuri, victoria juriştilor din subordinea sa. Aceştia, în schimb, au început să ia în calcul posesiunile comunei, în ideea că vor pune în practică executarea silită.

Taxa de răzgândire

Conflictul dintre bogata comună vecină cu municipiul şi Compania de Apă Oradea a început în 2012, când Biharia şi-a obţinut ieşirea din Aparegio în urma unui proces care a durat doi ani. Primăria Biharia a invocat voinţa cetăţenilor în justificarea deciziei de a se pune de-a curmezişul proiectului de extindere a reţelelor CAO pe teritoriul comunei. Doar că la momentul acela, Compania de Apă angajase deja cheltuieli pentru implementarea proiectului şi, ulterior, a cerut recuperarea banilor de la comună.

În 2015, a venit şi „nota de plată” pentru Biharia – „Tribunalul arbitral s-a pronunţat marţi, 17.03.2015, admiţând atât cererea de intervenţie a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio, cât şi cea a Companiei de Apă Oradea SA, prin care acestea solicitau obligarea comunei Biharia la plata sumei de 1.075.709 lei, reprezentând contravaloarea părţii aferente managementului pentru comuna Biharea a proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor”, anunţa, atunci, Primăria Oradea.

Comuna a obţinut, la începutul acestui an, suspendarea provizorie a executării silite, „până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite”. Judecătoria a dat câştig de cauză, săptămâna aceasta, Companiei de Apă. Paşii următori se vor stabili în funcţie de motivarea deciziei, care ar putea ajunge la părţi până la sfârşitul anului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !