Compania de Apă, victimă colaterală

8Comentarii
Compania de Apă, victimă colaterală
Compania de Apă Oradea e cea care plăteşte pentru „reglarea de conturi” dintre firma prefectului şi Guvern.

Compania de Apă Oradea (CAO) a făcut demersuri repetate la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), Ministerul de Finanţe, şi chiar la premierul Boc pentru ca MMDD să-şi achite angajamentele faţă de constructorii contractaţi pentru proiectul de extindere de reţele apă-canal. Acum, nouă firme au de primit în total 11.877.524 lei. Majoritatea au înţeles că MMDD e de vină pentru nefinanţare. Doar SC Acvatot SRL Bucureşti şi SC Construcţii Bihor SA au acţionat în justiţie pentru a-şi primii banii, însă de la CAO. SC Construcţii Bihor a avut câştig de cauză. Cu alte cuvinte, firma reprezentantului guvernului în teritoriu îşi va primi datoriile guvernamentale, însă nu de la ministerul responsabil, ci din banii adunaţi de la consumatorii orădeni de apă.

„Vom soluţiona cât de curând datoria faţă de SC Construcţii. E vorba de 850.000 de lei plus penalităţi. Celorlalte firme le vom achita datoriile imediat ce vin banii de la Ministerul Mediului. Nu mă întrebaţi când, fiindcă din aprilie 2009 primim doar promisiuni”, declară directorul CAO, Ovidiu Gavra.

Conform declaraţiei de avere semnate în 28 ianuarie, prefectul Ghilea deţine 57,3% din acţiunile SC Construcţii.

Pe 9 februarie Tribunalul Bihor a admis cererea înregistrată pe 25 august 2009 de către creditorul SC Construcţii Bihor SA, faţă de Compania de Apă Oradea (CAO), reclamată ca debitor. Ca urmare, Construcţii Bihor este firma care îşi va primi cu prioritate restanţele pentru lucrările efectuate în cadrul proiectului de extindere a reţelelor de apă-canal în Oradea.
De menţionat că după numirea sa ca prefect, pentru a exclude situaţia de incompatibilitate, Gavrilă Ghilea a rămas acţionar principal dar a renunţat la postul de director general al SC Construcţii Bihor SA în favoarea lui Dumitru Ghilea.

Lucrări întrerupte

Conform datelor prezentate ieri de către conducerea CAO, nouă firme de construcţii au de primit bani pentru lucrări executate în urmă cu un an: Edil Coneco SRL (1.663.583 lei), Construcţii Bihor SA (850.384 lei), Le Ko KFT (1.777.793 lei), Selina SRL (4.565.198 lei), Swietelsky Epito (798.054 lei), Acvatot SRL (1.203.756 lei), Vand Construct SRL (385.403 lei), Termopro Construct (318.366 lei) şi Popenergia (314.984 lei).

În timp ce Construcţii Bihor SA a invocat în justiţie ordonanţa de plată OUG 119/2007, SC Acvatot SRL Bucureşti a cerut intrarea CAO în procedură de insolvenţă.

Compania de Apă e victimă colaterală întrucât Ministerul Mediului nu şi-a onorat obligaţia contractuală de a finanţa 75% din program. Noi ne-am onorat partea de finanţare de 25% printr-un credit BERD de 12 milioane de euro pentru care plătim rate lunare. Cu SC Acvatot încă ne judecăm şi o să le cerem şi noi daune pentru lucrările nefinalizate până în aprilie 2009. Au lăsat ţevi de ceramică în Oncea, pe Nojoridului şi pe Moliere”, a declarat ieri directorul CAO, ing. Ovidiu Gavra.
„Lucrările au fost oprite în aprilie, o parte au fost finalizate şi îngropate, fără a fi puse însă în funcţiune din lipsa banilor. Am făcut demersuri la ministere şi la prim ministrul Emil Boc. A fost şi domnul primar la Bucureşti. Am primit promisiuni că se va analiza şi vom primi banii pentru achitarea totală. Ultima promisiune este pentru finele lunii martie. Noi sperăm să primim banii pentru a finaliza lucrările”, s-a arătat totuşi optimist Gavra.

Risc pentru populaţie

Cu firmele creditor care au înţeles situaţia, CAO a încheiat convenţii obligându-se să le vireze în conturi banii în maxim cinci zile de la primirea lor de la Minister.

„Am mai putea plăti şi noi din datorii, întrucât Compania de Apă SA este o societate sănătoasă, cu profit. Nu e însă logic să ne asumăm cheltuieli pentru investiţii demarate pe baza angajamentelor Ministerului Mediului”, a apreciat directorul Gavra. Iar directorul economic al CAO, Aniko Kuntz, a completat: „Nu ne putem angaja la plăţi nejustificate şi din cauza creditului extern. Dacă nu facem dovada unei rezerve în depozit ne-ar creşte mult dobânda şi, implicit, preţul de cost al apei livrate populaţiei”.

Miză uriaşă

Termenul pentru ultima promisiune de la Bucureşti nu e întâmplător. La finele lunii martie ar trebui trimisă la Comisia Europeană, pentru aprobare, documentaţia pentru programul  POS Mediu – „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Bihor”. Programul în valoare de 83 de milioane de euro ar urma să fie subvenţionat de UE cu 63 de milioane de euro.

Însă demararea acestui nou program depinde de finalizarea lucrărilor din programul restant de extindere a reţelelor de apă-canal pentru Oradea. Pentru că degeaba se vor introduce conducte în comunele Oşorhei, Sântandrei, Girişu de Criş, Nojorid şi Biharia dacă nu vor putea fi racordate la reţelele extinse ale Oradiei.

Astfel, până când Ministerul Mediului nu îşi va onora datoriile pentru ca proiectul municipal să fie terminat, programul regional va rămâne în stand-by.

C.H.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor