Companii româneşti au plătit ,,suprataxe”

Reactualizat la:
De la cîteva sute de mii, la doua milioane de dolari. Atît pretindea statul irakian pentru a permite accesul unor companii în cadrul programului ONU ,,Petrol contra Hrana”.Un raport întocmit pentru ONU arata ca au existat si sapte companii românesti implicate.

Nici unul din cei implicati nu recunoaste ca a oferit mici atenti , raportul ONU însa a scos la iveala afacerile mai putin curate.

Sapte companii românesti sunt suspectate ca ar fi platit suprataxe ilegale regimului Saddam Hussein, pentru a face afaceri în Irak. Datele sunt cuprinse în raportul final al Comisiei Independente de ancheta a ONU, privind programul Petrol contra hrana. Firmele nominalizate sunt Rompetrol, Bulf Drilling and oil Servicii SRL, UPET SA, UPETROM SA, STEROM SA, PETROTUB ROMAN, ROMTEK SPECIAL INDUSTRIES.

În raport mai este amintit si numele lui Cristian Nicolae, secretarul Partidului Muncitoresc Român, reprezentând firma Delta Services SA din Elvetia. Una dintre firmele incriminate în raport este Rompetrol, despre care documentul sustine ca ar fi avut un contract de 4 milioane de barili, pe care ar fi platit aproape 100 de milioane de dolari, plus o suprataxa de 700 de mii de dolari. Presedintele Rompetrol neaga însa aceste informatii.

Sursa: Realitatea.tv