Compartiment de Geriatrie si Gerontologie, in premiera, la Timisoara

De A. Strugariu
Persoanele de vârsta a treia dispun de şapte paturi
Persoanele de vârsta a treia dispun de şapte paturi
La Timişoara a fost inaugurat, miercuri, noul Compartiment de Geriatrie şi Gerontologie al Spitalului Municipal. Persoanele de vârsta a treia dispun de şapte paturi, pot beneficia de tratament indiferent dacă suferă de boli articulare sau depresii şi inclusiv de tratamente de întreţinere în noul spaţiu amenajat pe strada Sfânta Rozalia (Mugurilor), în apropiere de bulevardul Mihai Viteazu.

„Înainte în acest spațiu au funcționat cabinete ale ambulatoriului de specialitate, fosta Policlinică nr. 3, iar în momentul de față, prin reamenajarea asigurată de Primăria Timișoara s-a înființat acest Compartiment de Geriatrie. Este un compartiment pe care noi îl oferim ca servicii de sănătate în premieră şi sper să fie binevenit pentru această regiune a ţării. Vorbim de un serviciu nou.

Compartimentul de Geriatrie este un serviciu în care există paturi de spitalizare continuă. Pacienții sunt internați. Înainte de a avea acest compartiment vorbeam de un ambulatoriu de specialitate unde un cabinet de consultații oferea tratament patologiei specifice, dar doar în ambulatoriu”, a explicat directorul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, Octavian Mazilu.

În noul Compartiment de Geriatrie şi Gerontologie al Spitalului Municipal îşi desfăşoară activitatea doi medici geriatri, Corina Vancea şi Rodica Nicolaescu, iar persoanele vârstnice dispun de două saloane, de cinci, respectiv două paturi. Primăria Timişoara s-a ocupat de reamenajarea spaţiului de pe strada Sfânta Rozalia, investiţia ridicându-se, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, la aproape 540.000 de lei.

Persoanele de vârsta a treia beneficiază aici de evaluări complexe ale stării de sănătate.„Compartimentul funcționează cu spitalizare, pacienții pot fi internați pe perioade de 10-14 zile, ceea ce în celelalte spitale nu se întâmplă, fiind o perioadă lungă. Se face evaluarea clinico-paraclinică a stării de sănătate, plus evaluarea geriatrică specifică, depistarea și tratarea tulburărilor cognitive de exemplu, care sunt frecvente la vârstnici, se face evaluarea funcțională a activității de bază a pacientului respectiv, care ne ajută să spunem dacă acel pacient poate fi independent la domiciliu. De obicei în celelalte servicii medicale nu este timp pentru această evaluare. Pe lângă evaluarea paraclinică și tratamentul bolilor de bază facem tratamente de întreținere cu Gerovital, a tulburărilor cognitive, a bolilor artrozice… Tratamentul de întreținere este pe o durată de zece zile, injectabil, supraarticular, periarticular, intramuscular, depinde de specificul fiecărui pacient”, a afirmat dr. Corina Vancea, unul dintre puţinii medici geriatri care îşi desfăşoară activitatea în momentul de faţă la Timişoara.

Prezent la inaugurare, primarul Nicolae Robu a vorbit despre realizarea unei platforme medicale la Timişoara.„Noi ce facem acum este o încercare de a aduce la standarde cât de cât civilizate ceea ce avem, dar trebuie să recunoaștem că majoritatea unităților medicale funcționează în spații care fie n-au fost gândite pentru așa ceva, pentru servicii medicale, fie dacă au fost gândite pentru asta au fost concepute cu mulţi ani în urmă şi nu mai corespund, aproape niciunul, standardelor actuale.

Dorim să construim în Timișoara o platformă spitalicească de rezonanță euroregională unde să concentrăm tot ce va fi rațional din capabilitățile de servicii medicale pe care le are Timișoara și de ce nu și noi servicii. Dacă facem așa ceva, dacă asigurăm acolo și o dotare tehnică la vârf atunci desigur că putem atrage și personal medical de nivelul cel mai înalt, astfel încât Timișoara să devină, pentru această parte de Europă, cel mai important centru medical”, a declarat Robu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !