Compartimentele de adicție – o necesitate cerută de medici şi de părinţi

De Otilia Șandor
Reactualizat la:
1Comentariu
La Spitalul Municipal s-au înființat paturi pentru adicții, ca să poată fi preluate în regim de urgență
La Spitalul Municipal s-au înființat paturi pentru adicții, ca să poată fi preluate în regim de urgență
Înființarea compartimentului de adicție la copii, dar şi la adulţi, vine după ani de rugăminți.

Sunt ani buni de când o mână de oameni, de la Fundația pentru Sănătate, a cerut înființarea la Oradea și în Bihor a unor centre de adicție. Dr. Foldes Adalbert, fostul șef al Spitalului CFR, susținut de alți doctori orădeni, a cerut, de nenumărate ori, să se recunoască faptul că ne confruntăm cu afecțiuni noi psihiatrice, atât la adulți cât și la copii.

Dr. Adrian Bumbu, medic psihiatru la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu” aminteşte că încă acum cinci ani, când dr. Foldes Adalbert era preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate, s-au făcut primele demersuri, susţinându-se chiar un congres de profil, cu invitaţi din spitale şi centre de specialitate în adicţii (Obreja, Şura Mică, de lângă Sibiu), dar şi de la universităţi mari de medicină din ţară, cum e cea de la Târgu Mureş.

Dincolo de procurori, poliţişti, judecători, traficanţii de etnobotanice îi păcălesc şi pe poliţiştii de frontieră. Traficarea de droguri, în speţă a etnobotanicelor, este atât de bine pusă la punct încât victimele sunt încurajate, după ce li se creează dependenţă, să aducă „marfă” din Ungaria. ...

Vârful icebergului

Consumul de droguri, de alcool, dar și dependența de jocurile de noroc, fac victime de ani de zile în rândul minorilor. Dr. Foldes a ridicat problema înființării unor centre de adicție și în cadrul diverselor sedințe la care participa ca și consilier local.

Dr. Bumbu spune că prevalenţa persoanelor care au probleme serioase cu drogurile, alcoolul, jocurile de noroc, de internet etc., e similară cu cea din SUA.

DSC_4874

La capitolul consum de droguri, spune medicul, e o incidenţă de circa 3%, iar la alcool de circa 14%, raportat la populația țării!

Grupa de vârstă a consumatorilor de droguri este cuprinsă între 14 – 35 de ani.

A ieșit de sub control

Anul acesta, amploarea fenomenului în materie de consum de drog a ieşit la suprafaţă, de data aceasta pornind de la primele persoane afectate – părinţii copiilor care se droghează. Cei mai disperați, mai curajoși și mai hotărâți părinți (ai căror copii s-au lăsat ademeniți de traficanții de etnobotanice și droguri) au început să vorbească, să se facă auziți, să ceară ajutor și să se ofere la ajutorarea tinerilor și reducerea comerțului de droguri.

Sunt tot mai mulți părinți disperați care cer interzicerea oricăror stupefiante. Traficanții își formează rețeaua din persoane cărora le plasează droguri etnobotanice gratuit, în primă fază. Ulterior, după ce acești tineri mai slabi de înger devin dependenți, devin traficanți la rândul lor! Astfe...

Pe rețele de socializare, în comunitățile în care trăiesc și prin apeluri disperate transmise redacției noastre, părinții cer să aibă unde să îi trateze pe copii. Mai mult, vor schimbarea legislației pentru ca traficanții să primească pedepse mai mari și să nu mai fie minori care ajung victime ale acestui flagel.

De schimbarea legislaţiei vorbeşte şi dr. Bumbu, medic la Secţia de psihiatrie adulţi femei de la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu”: „E nevoie de o lege care să oblige persoanele adulte cu astfel de adicţii să urmeze tratament”.

Pasul 2 e în pauză

Marți, 28 august, reprezentanții Spitalul „Dr. Gavril Curteanu” au votat înființarea a trei paturi de adicție pentru minori, în cadrul Secției de neuropsihiatrie infantilă din unitate.

Acestea vor deservi însă urgențele, copii aflați în sevraj. Cum dezintoxicarea este o cură medicală pe termen mai lung, se impune înființarea unei secții speciale.

În Consiliul Județean, Dacian Foncea a insistat multă vreme pentru înființarea a 10 paturi pentru persoanele cu adicții, la Spitalul de la Nucet.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, ne-a declarat miercuri că, de fapt, anul trecut nu s-a emis nicio hotărâre a Consiliului Judeţean în acest sens, ci doar s-a analizat propunerea ec. Dacian Foncea, actualmente managerul de la Spitalul „Dr. Gavril Curteanu”.

Președintele Pasztor nu va pune în aplicare secția cerută de Foncea, la Nucet Președintele Pasztor nu va pune în aplicare secția cerută de Foncea, la Nucet ©

Preşedintele CJ Bihor a spus că e în cunoştinţă de cauză, ştie de importanţa unor astfel de secţii, ştie că sunt câteva clinici private prin Bihor, ce aparţin de unele biserici, dar spune că proiectul lui Foncea nu se va aproba şi nu se va aplica de către Consiliul Județean. Astfel, Pasztor ne transmite că nu se va deschide la Nucet nicio secţie cu 10 paturi, întrucât unii medicii psihiatri ar fi cerut anul trecut ca această secţie să funcţioneze într-o locaţie mai apropiată de Oradea!

Pe de altă parte, dr. Bumbu a informat că partea de urgenţă trebuie susţinută de o secţie specială de tratament clasic şi de psihoterapie pentru curele de dezintoxicare, care au o durată variabilă, chiar şi de jumătate de an. De altfel, medicul nu s-a pronunţat nici pe departe asupra respingerii variantei cu secţie de 10 paturi pentru adicţii la Nucet, ba dimpotrivă.

Dr. Bumbu ne-a informat că a reuşit să obţină la Secţia de psihiatrie adulţi, acolo unde s-a făcut compartiment nou de Anestezie Terapie Intensivă, încă două paturi pentru adicţii adulţi, din totalul de 10 paturi.

Realitatea nu se poate nega!

Sub umbrela Psihiatriei, unii medici preferă să nu recunoască faptul că mulţi pacienţi adulţi au probleme cu drogurile, alcoolul, alte dependenţe şi pun afecţiunile sub umbrela celor psihiatrice, nu de adicţii.

Realitatea contestă aceste practici, iar viitorul apropiat îi va obliga pe toţi specialiştii să accepte creşterea numărului de copii şi adulţi cu dependenţe de drog, alcool, jocuri, net etc.

Halucinant, dar adevărat: circa 30 de traficanţi de droguri îşi fac de cap în Oradea. Sute de orădeni au căzut victime traficanţilor de droguri. De anul trecut încoace, în jur de 150 de copii, cu vârsta sub 18 ani, au fost corupţi să consume etnobotanice şi s-au intoxicat, ajungând la spital. Se ...

Dr. Bumbu, care luptă pentru recunoaşterea acestei realităţi, spune că, la Secția de adulţi ATI vor fi stabilizate toate persoanele care ajung în sevraj, dar că acestea au apoi neapărată nevoie de psihoterapie pentru prevenirea recăderii.

centru de adictii oradeacentru de adictii1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor