Compensatele se-ntrec în liste

Compensatele se-ntrec în liste
Deva – O nouă listă cu medicamentele compensate va intra în vigoare la 1 februarie 2007. Listele cu medicamente gratuite şi compensate vor suferi mici modificări, adică au fost trecute dintr-o grupă de compensare în alta sau la gratuităţi.

„Din câte ştim nou, o parte din medicamentele în proporţie de 90% au fost trecute la 50%, iar altele la gratuităţi”, declară Constantin Cărăuş, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Hunedoara.

În sublista A, cu procent de compensare 90% din preţul de referinţă, sunt înscrise 52 denumiri comune internaţionale, în sublista B, cu procent de compensare 50%, cuprinde 232. Sublista C, cu o compensare integrală a preţului de referinţă, cuprinde 760 denumiri grupate în trei secţiuni. Astfel, secţiunea C1 – compensare 100% din preţul de referinţă, vizează produsele utilizate în tratamentul ambulator.

Medicamentele din această sublistă se eliberează prin farmacii cu circuit deschis, pe bază de prescripţie medicală ce este reţinută în farmacie. Secţiunea C2 – compensare 100% din preţul de referinţă – cuprinde 322 denumiri de care beneficiază bolnavii incluşi în programul naţional cu scop curativ, cum ar fi HIV/SIDA, TBC, oncologice, scleroză în plăgi, oncologice, diabet, transplant şi post transplant.

Secţiunea C3 – cu procent de compensare 100% fără contribuţie din partea pacienţilor – cuprinde toate cele 275 denumiri din Catalogul Naţional de Medicamente, altele decât cele din subliste enumerate, ce sunt indicate pentru copii până la 18 ani, tineri de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, studenţi sau ucenici şi care nu realizează venituri, precum şi gravide şi lăuze.

Ina Jurcone0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase