Competiţie între sanitarii juniori

1Comentariu
Competiţie între sanitarii juniori
ORADEA – Elevii de gimnaziu şi de liceu de la unităţile de învăţământ din Oradea şi-au dat întâlnire azi la Palatul Copiilor pentru a participa la faza municipală a concursului „Sanitarii pricepuţi”.

Cele 15 echipaje, dintre care nouă gimnaziale şi şase liceale, a câte cinci membri fiecare, au trebuit să-şi dovedească atât cunoştinţele teoretice cât şi cele practice în acordarea primului ajutor. După ce au susţinut un test grilă, conţinând 10 întrebări, echipajele au trecut efectiv la treabă. Fiecare şi-a arătat cum a putut mai bine îndemânarea şi priceperea în tehnicile de acordare a primului ajutor în caz de înec, leşin, insolaţie sau sângerări.

 

 

 

Pregătire temeinică

„Echipajele au fost pregătite de către profesorii de biologie, medicii şcolari cât şi de asistenţii medicali pe baza unei tematici bine precizate, dar şi pe baza unei bibliografii de specialitate. Ca în fiecare an, competiţia se bucură de un real succes, câştigătorii de astăzi urmând să participe pe 24 mai la faza judeţeană”, ne-a declarat Eva Kiraly, profesor de biologie, coordonatorul concursului.

 

 

 

Victorie strânsă

După trei ore, juriul a desemnat şi câştigătorii: la gimnaziu, pe locul I s-a clasat echipajul Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, pe locul doi cel al Şcolii „Dacia” şi „Ion Bogdan”, iar pe locul trei, cel al Şcolii Generale Nr.11. Din rândul echipajelor de liceu, câştigătorii au fost sanitarii de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” şi cei de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, urmaţi pe locul doi de echipajul de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” şi pe locul trei de sanitarii de la Colegiul Tehnic „Transilvania.

„Câştigătorii au primit premii substanţiale conţinând rechizite şcolare şi dulciuri oferite de către filiala judeţeană a Crucii Roşii, iar cele trei echipaje de pe primul loc s-au calificat în faza următoare, cea judeţeană”, încheie prof. Kiraly. „În fiecare an particip cu plăcere la o astfel de competiţie pentru că efectiv îmi place foarte mult ceea ce facem aici”, ne-a mărturisit una dintre membrele echipei câştigătoare.

După competiţia judeţeană va urma în luna iulie cea naţională, la care în ultimii ani echipajul din Şuncuiuş ne reprezintă cu cinste. Anul trecut tinerii sanitari de acolo au reuşit să obţină o menţiune  iar în 2002 au câştigat locul II pe ţară.

Viorica Borz

 

 

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor