Compromis pentru tisele din Piaţa Ferdinand

De Cristina Ghilea și Simona Drimbău
Reactualizat la:
21Comentarii
Compromis pentru tisele din Piaţa Ferdinand
După ce s-au lansat în moara discuţiilor publice mai multe variante pentru soarta arborilor de tisa din Centru, APM a aprobat o soluţie finală.

Comsia de Analiză Tehnică a APM Bihor a avizat, în şedinţa sa de joi, proiectul de reamenajare a Pieţei Ferdinand.

Din punctul de vedere al APM, cel mai sensibil aspect ţine de arborii de tisa, consideraţi monumente ale naturii.

Soluţia agreată de APM pentru aceştia a fost translatarea lor în Parcul 1 Decembrie, specialiştii spun că ar fi oportun ca mutarea să aiba loc în lunile martie-aprilie.

„Din punctul meu de vedere, decizia este un compromis onorabil. Datorăm aceasta jumătate de izbândă lui Oralndo Balaş, care s-a luptat în comisia pentru „defrişări” a Primariei ca arborii de tisa să nu fie sacrificaţi”, ne-a transmis Florin Budea, preşedintele CRSE Munţii Apuseni.

Anterior, una dintre soluţiile luate în calcul, în afară de doborârea pur şi simplu a arborilor, a fost tunderea lor severă, astfel încât să nu obtureze vizibilitatea clădirilor.

APM a fost în teren, în Parcul 1 Decembrie, cu reprezentanţii Primăriei, pentru a verifica locul unde ar urma să fie mutate tisele. Majoritatea lor vor ocupa cele două porţiuni paralele, în zona Casei de Cultură, care mărginesc aleile ce dau în strada Independenţei, în zona ieşirii spre Colegiul Gojdu.

Primăria a cerut deja oferte pentru procedura mutării arborilor şi are în evaluare două, una de la RER şi una de la Adenandra.

Săpături

Proiectul Primăriei de reamenajare a Pieţei Ferdinand este în faza licitaţiei pentru executant şi, conform planurilor municipale, primele săpături ar trebui să înceapă anul acesta, în vară.

„Imediat ce avem constructor ne apucăm de lucru şi, până atunci, Direcţia Tehnică trebuie să asigure mutarea arborilor”, spune viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrarea va începe cu o mare groapă, adâncă de un metru, care se va căsca în Piaţa Ferdinand. Urmează să fie schimbate toate reţelele de alimentare cu apă, de canalizare pluvială şi termoficare. Toate firmele care au cabluri trase pe sub piaţă vor trebui să le descâlcească şi să le pună în ordine. Electrică SA îşi va înnoi reţelele şi va îngropa punctul de tranformare din spatele teatrului. Peste o placă de beton se va aşterne piatră. Proiectul conţine şi amenajarea a două fântâni, una pe locul celei rotunde, din vecinătatea Crişului Repede şi una peste drum, la fosta casă de modă.

Piaţa Ferdinand din zona Teatrului de Stat va fi pietonalizată în mare măsură. În primăvară ar trebui să înceapă lucrările iar acestea ar trebui să fie finalizate într-un an şi opt luni, anunţă viceprimarul Mălan. Adică în 2019 – 2020. Emodi Tamas este arhitectul care a realizat studiul de fezabi...21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor